KUCHNIA TRUCKERA – OTYŁOŚĆ

Otyłość występuje u osób, którzy lubią dużo i dobrze zjeść, ale niekoniecznie zdrowo. Leczenie otyłości to przede wszystkim dieta niskoenergetyczna. Posiłki powinny być małe, nie popijane płynami, spożywane 5 razy dziennie, a ostatni z nich wypadać minimum 3 godziny przed snem.

Powinniśmy zrezygnować przede wszystkim z: cukru, miodu, dżemu, ciast, tłustego mięsa i wędlin, tłustego mleka, sera żółtego i topionego smalcu, ostrych przypraw, mocnej herbaty i alkoholu.

Powinniśmy ograniczyć produkty węglowodanowe, takie jak: makaron, jasne pieczywo, potrawy mączne.

W ich miejsce należy natomiast wprowadzić: ryż, drób (bez skóry), ryby (najlepiej dorsze), jaja, chude mleko i twaróg, warzywa i owoce – głównie: ogórki, kapustę, sałatę, pomidory, marchew, buraki, cebulę, jabłka i pomarańcze.

 

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:

śniadanie: mleko, ciemny chleb, gotowane jaja i paprykę.

drugie śniadanie: ciemny chleb z twarogiem popity sokiem pomidorowym

obiad: sztuka mięsa, ziemniaki, gotowane jarzyny.

podwieczorek: jabłka

kolacja: chleb mieszany z masłem i chudą szynką, ogórek kiszony.