KUCHNIA TRUCKERA – KONTROLUJ SWĄ WAGĘ JESIENIĄ I ZIMĄ

Każdy z nas bez względu na wiek – który w utrzymaniu prawidłowej masy ciała ma kluczowe znaczenie – przybiera na wadze w okresie zimowym. Już jesienią możemy zaobserwować, że przybywa nam tkanki tłuszczowej, co jednak nie powinno niepokoić, o ile oczywiście jest to przyrost niewielki, rzędu 2-3 kg.

Otyłość powstaje w wyniku zwiększenia się jednego z elementów składu ciała, tj. tkanki tłuszczowej. Przyrost jej już o wartość 15-20 kg powoduje zwiększenie ryzyka zachorowalności i umieralności… Problemy dla kierowcy zaczynają się więc już w momencie, kiedy chce wsiąść do kabiny. Pierwszy stopień znajduje się najczęściej minimum 30 cm od podłoża i dla osoby z wyraźną otyłością postawienie na nim stopy, wbrew pozorom, nie jest czynnością łatwą. Kiedy już uda się mu uporać ze stopniami przed sobą, ma kolejną trudność – musi usiąść za kierownicą. Można wprawdzie odchylić kierownicę i w ten sposób sobie ułatwić tę czynność, lecz są starsze ciężarówki, gdzie nie można liczyć na takie udogodnienia. Dalej. Określona przestrzeń powoduje, że osoba o potężnych rozmiarach pozbawiona jest komfortu jazdy, ma ograniczone ruchy, nie jest w stanie szybko i pewnie zareagować na sytuacje na drodze. Trudno bowiem sobie wyobrazić nagły skręt kierownicą, o którą oparty jest brzuch… kolejna sprawa, to kwestia wykonania przez kierowcę pracy fizycznej. rozplandeczenie przyczepy, pomoc przy rozładunku czy załadunku staje się dla niego nie lada wysiłkiem. Lepiej nawet nie myśleć, przed jakim wyzwaniem staje kierowca, gdy przyjdzie mu wymienić koło. Częstokroć jest to ponad jego siły. Jeżeli przyjmiemy, że dodatkowo cierpi on na nadciśnienie, które bardzo często towarzyszy otyłości, czynność ta może skończyć się dla niego tragicznie.

O diecie dla kierowców z podwyższonym ciśnieniem następnym razem…