OBIAD „BUSIARZA” – SZYBKI I TANI (DO 10 ZŁ)

Hejka,
mam na imię Mateusz i śmigam busami po Europie drugi rok.
Nie wiem czy mój przepis komuś się przyda, ale jest to bardzo proste i tanie danie, choć nie tak zdrowe jak na tej stronie są zamieszczane.  W naszej pracy jednak nie bardzo jest czas na gotowanie więc ja mam taki oto „patent”

KURCZAK Z GRILLA Z RYŻEM W SOSIE

składniki
pierś z kurczaka z grilla lub zrobiona w domu w piekarniku w tzw. rękawie
ryż w saszetkach
sos (gotowy w słoiku – ja preferuję meksykański lub chiński, ale jak ktoś nie lubi na ostro to może być np. słodko-kwaśny)
przyprawy (ja lubię chili w płynie)

przygotowanie
kilka pojedynczych piersi z kurczaka w lecie przed wyjazdem grilluję, a w zimie moja dziewczyna opieka je w „rękawie” i zabieram w trasę zapakowane próżniowo
wystarczy potem ugotować ryż (1 woreczek), na patelni podgrzać „rozszarpane” mięso (1 porcja) i jak już będzie ciepłe zalać gotowym sosem (jeden słoik 300 ml) i też poczekać aż będzie gorący (ja jeszcze do sosu dodaję chilli w płynie)
potem ryż zalewam sosem i czasami na górę kładę jeszcze 2-3 plasterki żółtego sera, by się rozpuścił

Wszystko zajmuje mi ok. 20 minut, a koszt nie przekracza 10 zł

Może to nie jest coś wykwintnego, ale potrawa jest pożywna i mi smakuje 🙂