KUCHNIA TRUCKERA – WEGAŃSKIE GOŁĄBKI

Tym razem proponuję danie, które doskonale sprawdza się w trasie, aczkolwiek lepiej go wcześniej na spokojnie przygotować w domowej kuchni. ppotem wystarczy je jedynie podgrzać 🙂

składniki:

średnia kapusta włoska
150 gram zielonej soczewicy
2 saszetki jęczmiennej kaszy pęczak
1 paczka mrożonej włoszczyzny paski
przecier pomidorowy
przyprawy: kminek, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, papryka ostra, sól, tymianek, bazylia, czosnek.

sposób przyrządzania:

Kapustę włoską wrzucamy do garnka i sparzamy wrzątkiem jakieś 2/3 minuty. Następnie, gdy trochę przestygnie zdejmujemy liście i odcinamy zgrubiały łyk by dało się zawinąć gołąbki.
W między czasie gotujemy w posolonej wodzie pęczak i soczewice (soczewice należy przed gotowaniem namoczyć przez pół godziny) przez około 20 minut.
Na patelnie wrzucamy mrożoną włoszczyznę (świeżą obieramy i trzemy na średnich oczkach tarki) i 2 łyżki oleju. Smażymy jakieś 5 minut i dokładamy ugotowaną soczewice i pęczak. Doprawiamy kminkiem, pieprzem, tymiankiem, bazylią, pieprzem, czosnkiem w zależności od upodobań. Po około 8 minutach farsz zdejmujemy z ognia.
Kładziemy liść i nakładamy jakieś trzy czubate łyżki farszu i zawijamy. Ja dodatkowo używam jeszcze nitki, gdyż ta kapusta była wyjątkowo młoda i delikatna, więc bałam się, że podczas obracania w garnku po prostu się rozpadnie.

 


Na dno garnka kładziemy kilka liści, aby gołąbki nam nie przywarły i je układamy na wcisk, aby względnie do siebie przylegały.
Następnie zalewamy gołąbki tak, aby górne sztuki były zalane do połowy i doprawiamy pieprzem, papryką, liściem laurowym, zielem angielskim oraz jałowcem. Garnek koniecznie przykrywamy pokrywką.
Gdy woda się zagotuje czekamy około 10 minut i przewracamy górne gołąbki na drugą stronę.
Po kolejnych 10 minutach ostrożnie wyciągamy gołąbki i układamy w mniejszym garnku. Wodę z gołąbków odcedzamy, doprawiamy przecierem pomidorowym oraz majerankiem i zalewamy gołąbki.
Po zagrzaniu danie gotowe

Smacznego

Kasia