PORADY TRUCKERÓW – UPAŁY A PRZEWÓZ ŻYWNOŚCI CHŁODNIĄ

Transport żywności to skomplikowany proces wymagający szczególnej dbałości o bezpieczeństwo przewożonych produktów. By żywność do miejsca rozładunku dotarła w należytym stanie należy pamiętać i kilku podstawowych zasadach:

– nie ładujemy towaru nagrzanego na słońcu. Wcześniej należy go schłodzić do kilku stopni, bo w przeciwnym razie agregat będzie pracował bardzo długo,

– jeżeli jednak schłodzenie produktów w agregacie to jedyne wyjście, wymagane jest dobranie maksymalnie wydajnej jednostki i uważanie, żeby nie przemrozić towaru,

– pamiętajmy o ustawieniu odpowiedniej temperatury agregatu, która najczęściej podana jest w liście przewozowym lub CMR-ce (poz. 13)

– w czasie postoju starajmy się parkować pojazd w zacenionym miejscu,

– starajmy się wybierać trasę nawet nieco dłuższą, ale na której samochód będzie poruszał się relatywnie szybko, co spowoduje schładzanie zabudowy powietrzem,

– w miarę możliwości warto unikać stania w korkach.  Zmniejszenie prędkości obrotowej silnika pogarsza wydajność chłodniczą i sprawia, że utrzymanie właściwej temperatury towarów staje się jeszcze trudniejsze.

– przy rozładunku pamiętajmy o wyłączeniu agregatu na ten czas, by schłodzone powietrze nie zostało wydmuchane na zewnątrz,

– aby uniknąć problemów technicznych, należy regularnie serwisować urządzenia chłodnicze.