KUCHNIA TRUCKERA − DUSZONKI ZAGŁĘBIOWSKIE

Przepis na 2-litrowy garnek.

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 kiełbasy śląskie,
  • 2 większe cebule,
  • sól, pieprz.

Na dno garnka nalać oleju ok 0,3 cm i na dno położyć warstwę pokrojonych w plastry ziemniaków, którą trzeba posolić i popieprzyć. Po nałożeniu 3 warstw ziemniaków nakładamy pokrojone plastry jednej kiełbasy i warstwę cebuli. Wszystko należy ponownie posolić i popieprzyć. Następnie znowu kładziemy 3 warstwy ziemniaków, resztę kiełbasy i cebuli. Ponownie sięgamy po sól i pieprz. Z reszty ziemniaków tworzymy górną warstwę. Oprócz przypraw możemy położyć na wierzch np. świeży koperek (dla zapachu). Przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu ok. 1 godzinę.

Do popicia można wziąć zimny kefir .

Życzę smacznego

„Ranger” z Sosnowca