
03 sty ZAPIEKANKA WARZYWNA SŁODKO-SŁONA
Zapiekanka warzywna słodko-słona to idealny sposób na obiad nieco inny niż zwykle…
Składniki:
- 2 bataty
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- opakowanie sera feta
- opakowanie startej mozzarelli
- przyprawy: bazylia i oregano ewentualnie mieszanka śródziemnomorska.
Sposób przyrządzenia:
Bataty obieramy ze skórki i kroimy na około centymetrowe plastry. Cukinię i bakłażana zaś również kroimy w grubsze plastry, ale już ze skórką. Bakłażana należy posypać szczyptą soli i odstawić na jakieś 20 minut, aby puścił nadmiar wody. W międzyczasie na rozgrzanej, suchej patelni smażymy z każdej strony bataty oraz cukinię do miękkości. Gdy bakłażana odsączamy z nadmiaru wody również powinien trafić na patelnie. Do naczynia żaroodpornego (bądź tak jak ja do formy ówcześnie wyłożonej papierem do pieczenia) układamy batata. Następną warstwą jest pokruszony w palcach ser feta. Później kładziemy cukinię oraz batata. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (mniej więcej 180 stopni) na około 20 minut. Następnie po tym czasie posypujemy wierzch mozzarellą i wstawiamy na około 8 minut aż ser się zapiecze
Ja dodaję jeszcze pokrojone na pół pomidorki koktajlowe wraz z bakłażanem i cukinią…
Jeżeli natomiast ktoś nie wyobraża sobie potrawy bez mięsa, polecam podsmażyć pół kg mięsa mielonego na patelni i ułożyć warstwowo w ten sposób: batat, feta, mięso, cukinia, pomidor, bakłażan, znów mięso i mozzarella.
Smażąc mięso można dodać do niego czosnek oraz cebulę.
Pozdrawiam i życzę smacznego
Kasia Zbijewska