KUCHNIA TRUCKERA – SZUBA, CZYLI SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM

Szuba, czyli tradycyjna wschodnioeuropejska sałatka ze śledziem jest idealna nie tylko od święta 😁

Składniki, które podaje są na naprawdę solidną miskę szuby (jakieś 10 porcji)

  • 8 jajek ugotowanych na twardo
  • 3 małe ugotowane buraki
  • Słoik ogórków konserwowych (bądź kiszonych w zależności od preferencji)
  • 3 małe cebule
  • 5 małych ugotowanych ziemniaków
  • opakowanie śledzia a’la matias
  • majonez

Sposób przygotowania:

Ziemniaki krojony w plasterki około 2 cm grubości i wykładamy na dno naczynia. Następnie nakładany łyżkę bądź dwie majonezu, którym smarujemy wierzch ziemniaków. Następną warstwą będzie pokrojony w mniejsze plasterki śledź a’la matias przysypany pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz warstwa majonezu. Kolejna warstwa to pokrojony w około 2-cm plastry ugotowane buraki, które przykrywamy pokrojonymi w kostkę ogórkami konserwowymi tudzież kiszonymi w zależności od preferencji. Na to idzie kolejna warstwa majonezu oraz startymi na tarce jajkami. Na wierzch dajemy nieco czarnego pieprzu. Sałatka najlepiej smakuje po 24 godzinach od zrobienia, ale już po 5 godzinach już nabiera smaku 😁

 

W kabinie czasem robię „szuba Truck edition”. Wtedy do miski ląduje: jeden średni ugotowany ziemniak, łyżka majonezu, jedno opakowanie „śledzika na raz”, jedna mała pokrojona cebula, ponownie łyżka majonezu, dwie łyżki ćwikły oraz dwa ogórki kiszone, jeszcze jedna łyżka majonezu oraz dwa ugotowane i pokrojone w kostkę jajka 😁

Smacznego

Kasia Zbijewska

Cały czas czekamy na Wasze przepisy 😎

Nadsyłajcie je na adres: info@e-truckbus.pl 😁

„Najsmaczniejsze” nagrodzimy naszymi firmowymi gadżetami 😉