
14 mar KUCHNIA TRUCKERA – JEDNOGARNKOWE DANIE W INDYJSKIM KLIMACIE
Dziś chce podzielić się z Wami słodko-ostrym jednogarnkowym daniem w klimacie Indii.
Ja akurat robię je z tofu, bo wciąż mięso mi nie smakuje, ale możecie zastąpić sojowy twarożek schabem, piersią z kurczaka tudzież piersią/udźcem z indyka.
Czas przygotowania: do godziny.
Składniki:
- makaron,
- tofu,
- sól,
- cukier (brązowy),
- pieprz,
- sos sojowy,
- słodka papryka,
- suszone pomidory,
- suszony czosnek,
- suszona cebula,
- kurkuma,
- suszona natka pietruszki,
- imbir,
- kolendra,
- cynamon,
- kminek,
- gałka muszkatołowa,
- chili,
- kardamon,
- goździki,
- olej sezamowy.
Makaron możecie wybrać jaki chcecie. U mnie dziś będą to świderki orkiszowe, ale wszelkiego rodzaju makaron pszenny bądź tzw. ryżowy, tudzież sojowy również sprawdzi się też wyśmienicie.
Standardowo makaron gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju i przekładany na talerz/miseczkę. Tofu wyjmujemy z opakowania, osuszamy ręcznikiem kuchennym z nadmiaru płynu oraz kroimy w kostkę.
W tym miejscu w wersji mięsnej postępujemy tak samo.
Do garnka wrzucamy tofu/mięso oraz:
2 łyżki stołowe: oleju sezamowego, brązowego cukru, słodkiej papryki, suszonych pomidorów, suszonej natki pietruszki oraz sosu sojowego.
1 łyżkę stołową: suszonego czosnku
oraz raz szczyptę pozostałych przypraw w zależności od upodobań do egzotycznych smaków.
Całość podlewamy 200 ml wody, mieszamy do połączenia przypraw i gotujemy do zagęszczenia (około pół godziny na średnim ogniu). Gdy sos uzyska odpowiednią dla nas gęstością polewany nim makaron i możemy w spokoju zacząć posiłek.
Smacznego
Kasia Zbijewska