
09 maj KUCHNIA TRUCKERA – DANIE OBIADOWE „A’LA RISOTTO”
Posted at 09:59h in kuchnia
Hej! Mam na imię Darek,
Jestem kierowcą ciężarówki który „zutylizował” 50 kg swojej wagi. Bliżej możecie mnie poznać odwiedzając dział AKTYWNY TRUCKER.
Chciałbym podzielić się z Wami przepisem na danie obiadowe które jest ze mną od początku redukcji i zostanie zapewne na zawsze, mianowicie jest to „a’la risotto”.
Składniki na 5 porcji:
- filet z piersi kurczaka × 800 g
- ryż do risotto (może być basmati) × 200 g
- groszek zielony mrożony × 200 g
- młoda marchewka mrożona × 200 g
- kostka rosołowa × 2 szt.
- olej rzepakowy tłoczony na zimno × 10 g
- przyprawy wedle uznania
Przygotowanie:
- filet kroimy w kostkę i przyprawiamy ( ja preferuję czosnek granulowany lub curry) nie zapomnijcie również o soli.
- na dużą patelnię wlewamy olej (może być oliwa) i wrzucamy kurczaka
- gdy kurczak się podsmaży dodajemy ryż i smażymy jeszcze chwile
- w międzyczasie rozpuszczamy kostki rosołowe w ok. 2,5 szklanki gorącej wody, po czym zalewamy bulionem naszego kurczaka i ryż
- całość zostawiamy aż ryż wchłonie płyn i zrobi się miękki (w razie potrzeby dolać trochę wody)
- ostatnim krokiem będzie dodanie pod koniec naszych mrożonek
- a wszelkiego typu „dodatki” to według smaku i własnego uznania
Gotowe życzę smacznego 🙂
Makro jednej porcji:
- kcal 377
- B 37.5
- T 5.7
- W 43.4