KUCHNIA TRUCKERA – DANIE OBIADOWE „A’LA RISOTTO”

Hej! Mam na imię Darek,

Jestem kierowcą ciężarówki który „zutylizował” 50 kg swojej wagi. Bliżej możecie mnie poznać odwiedzając dział AKTYWNY TRUCKER.

Chciałbym podzielić się z Wami przepisem na danie obiadowe które jest ze mną od początku redukcji i zostanie zapewne na zawsze, mianowicie jest to „a’la risotto”.

Składniki na 5 porcji:

  • filet z piersi kurczaka × 800 g
  • ryż do risotto (może być basmati) × 200 g
  • groszek zielony mrożony × 200 g
  • młoda marchewka mrożona × 200 g
  • kostka rosołowa × 2 szt.
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno × 10 g
  • przyprawy wedle uznania

 

Przygotowanie:

  • filet kroimy w kostkę i przyprawiamy ( ja preferuję czosnek granulowany lub curry) nie zapomnijcie również o soli.
  • na dużą patelnię wlewamy olej (może być oliwa) i wrzucamy kurczaka
  • gdy kurczak się podsmaży dodajemy ryż i smażymy jeszcze chwile
  • w międzyczasie rozpuszczamy kostki rosołowe w ok. 2,5 szklanki gorącej wody, po czym zalewamy bulionem naszego kurczaka i ryż
  • całość zostawiamy aż ryż wchłonie płyn i zrobi się miękki (w razie potrzeby dolać trochę wody)
  • ostatnim krokiem będzie dodanie pod koniec naszych mrożonek
  • a wszelkiego typu „dodatki” to według smaku i własnego uznania

 

Gotowe życzę smacznego 🙂

 

Makro jednej porcji:

  • kcal 377
  • B 37.5
  • T 5.7
  • W 43.4