KUCHNIA TRUCKERA – INDYK Z WARZYWAMI I MAKARONEM

Dziś zapraszam na indyka z warzywami oraz makaronem ryżowym.

Opcjonalnie indyka można zamienić na kurczaka tudzież kaczkę ewentualnie tofu. Wtedy używamy wybrany składnik zamiennie podczas przepisu. Makaron również można dodać inny: noodle, sojowy, ramen, udon.

  • Pierś z indyka kroimy w na kawałki, mniej więcej 5 cm i marynujemy w oleju i w przyprawach: mielony anyż, imbir, kmin rzymski, ziele angielskie, papryka chili, cynamon, koper włoski, pieprz czarny, kolendra.
  • W międzyczasie na rozgrzaną patelnie wrzucamy zamrożony mix warzyw chińskich/na woka z odrobiną oleju.
  • Gdy warzywa już się rozmrożą, ale nie będą jeszcze gotowe dorzucamy na patelnię mięso i smażymy wszystko do czasu aż indyk będzie gotowy (około 5 minut).
  • Do osobnego naczynia wrzucamy makaron ryżowy i zalewamy go wrzątkiem. Po 5 minutach odcedzamy i przekładamy na patelnię.
  • Dodajemy nieco ciemnego sosu sojowego oraz sosu teriyaki.
  • Całość mieszamy i gdy makaron oblepi się warzywami danie będzie gotowe do podania.

 

Smacznego

Kasia Zbijewska