KUCHNIA TRUCKERA – „RISOTTO” Z MARYNOWANĄ PIERSIĄ Z KURCZAKA

Cześć, mam na imię Radek i staram się w życiu łączyć dwie pasje. Jazdę ciężarówką i gotowanie…

Dziś proponuję proste danie, coś podobnego do rissoto…

 

Składniki:

  • woreczek ryżu
  • olej
  • masełko
  • warzywa
  • cebula
  • czosnek
  • bulion
  • pierś z kurczaka
  • maślanka
  • jajko
  • mąka kokosowa lub kukurydziana
  • przyprawy

 

Przygotowanie:

  • rozgrzewamy masełko na patelni i dodajemy cebulę wraz z odrobiną cukru i smażymy aż do zeszklenia cebulki, następnie ściągamy to z patelni i odkładamy na bok
  • następnie wlewamy około trzech łyżek oleju rozgrzewamy i wysypujemy ryż i prażymy go aż nam delikatnie się zarumieni
  • w tym czasie gorącym bulionem zalewamy suszone warzywa w półlitrowym garnuszku
  • jak ryż nam się zarumieni wlewamy bulion i gotujemy do momentu aż nam ryż osiągnie stan miękkości (wiadomo woda nam trochę odparuje podczas gotowania więc dolewamy od czasu do czasu trochę)
  • pierś najlepiej zamarynować w maślance wraz z czosnkiem i przyprawami dzień wcześniej (na pewno minimum 6 godzin, żeby była w tej marynacie). Po wyciągnięci z marynaty osuszamy ją, zanurzamy w jajeczku, pieprzymy i delikatnie solimy
  • możemy obtoczyć ją też w mące kokosowej lub kukurydzianej i smażymy na patelni

A do tego sałatki, ale to już jak komu pasuje. Ja lubię pomidorek, ogórek, czerwona cebula i to polane sosem francuskim.

Ta dam i gotowe! Smacznego 😊