KUCHNIA TRUCKERA – KURCZAK Z RYŻEM W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Witam ponownie,

Dziś chciałabym zaproponować chyba najprostsze danie, jakie można zrobić na pauzie 45-minutowej.

składniki:

  • saszetka ryżu,
  • słoik gotowego sosu,
  • pierś z kurczaka w ilości wymaganej indywidualnie
  • przyprawy

 

przygotowanie:

Ryż gotujemy z solą. Następnie w garnku smażymy z małą ilością oleju pokrojonego kurczaka. Z przypraw dodaję czosnek, curry i mieszankę przypraw tajskich, ale to akurat kwestia gustu. Gdy kurczak będzie już gotowy dodajemy sos ze słoika i mieszamy, aż całość się za gotuje. Jako, że na raz nie jestem w stanie zjeść takiej porcji pierwszą część ryżu nakładam na talerz/miskę i dodaję sosu, zaś resztę wrzucam do garnka na później.

Czas przygotowania wynosi około 25 minut, więc spokojnie na pauzie 45-minutowej można zjeść ciepły posiłek, który nie wymaga dużego wysiłku. Pierś z kurczaka można zabierać mrożoną, a jeśli zestaw, którym jeździsz nie ma zamrażalnika wystarczy kupić mięso zapakowane próżniowo. Zamiast kurczaka można użyć wieprzowiny lub indyka w zależności od preferencji.

Smacznego!

Kasia Zbijewska