KUCHNIA TRUCKERA – SAŁATKA MEKSYKAŃSKA – 2-4 PORCJE

Witam, dziś podzielę się z Wami banalnie prostą sałatką, która w kabinie wniesie nieco odmienności do wszelkiego rodzaju kanapek.

Sałatka meksykańska to super opcja, gdy nie możesz już patrzeć na jajecznicę czy wędlinę na kanapce.

 

SKŁADNIKI 2-4 PORCJE: 

* 1 por (biała i jasnozielona część)

* 1 mała puszka kukurydzy

* 1 puszka ananasa (może być plastry lub krojony)

* 1 puszka czerwonej fasolki

* 1/2 czerwonej papryki

* 200 g sera żółtego

* 3 pełne łyżki majonezu

* sól, pieprz, szczypta ostrej papryki

* natka pietruszki do dekoracji (fajnie też sprawdzą się nachosy)

 

PRZYGOTOWANIE: 

* pora przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Przekroić jeszcze raz wzdłuż na mniejsze części, następnie w poprzek na kawałeczki. Przelać wrzącą wodą z czajnika, aby zmiękł,

* kukurydzę odsączyć i przełożyć do miski i dodać pokrojonego ananasa,

* zawartość puszki z fasolką przepłukać wodą. Odsączyć i dodać do miski.

* dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojony w małą kosteczkę ser żółty, a  następnie majonez. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można udekorować natką pietruszki czy nachosami.

 

Taka sałatka idealnie będzie pasować do kanapek czy tortilli a równie dobrze smakuje sama 🙂

 

Smacznego i miłego dnia

 

Kasia Zbijewska