
26 wrz KUCHNIA TRUCKERA – SAŁATKA MEKSYKAŃSKA – 2-4 PORCJE
Witam, dziś podzielę się z Wami banalnie prostą sałatką, która w kabinie wniesie nieco odmienności do wszelkiego rodzaju kanapek.
Sałatka meksykańska to super opcja, gdy nie możesz już patrzeć na jajecznicę czy wędlinę na kanapce.
SKŁADNIKI 2-4 PORCJE:
* 1 por (biała i jasnozielona część)
* 1 mała puszka kukurydzy
* 1 puszka ananasa (może być plastry lub krojony)
* 1 puszka czerwonej fasolki
* 1/2 czerwonej papryki
* 200 g sera żółtego
* 3 pełne łyżki majonezu
* sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
* natka pietruszki do dekoracji (fajnie też sprawdzą się nachosy)
PRZYGOTOWANIE:
* pora przekroić wzdłuż na pół i dokładnie opłukać. Przekroić jeszcze raz wzdłuż na mniejsze części, następnie w poprzek na kawałeczki. Przelać wrzącą wodą z czajnika, aby zmiękł,
* kukurydzę odsączyć i przełożyć do miski i dodać pokrojonego ananasa,
* zawartość puszki z fasolką przepłukać wodą. Odsączyć i dodać do miski.
* dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i pokrojony w małą kosteczkę ser żółty, a następnie majonez. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Można udekorować natką pietruszki czy nachosami.
Taka sałatka idealnie będzie pasować do kanapek czy tortilli a równie dobrze smakuje sama 🙂
Smacznego i miłego dnia
Kasia Zbijewska