KUCHNIA TRUCKERA – TORTILLA Z WARZYWAMI – POTRAWA SZYBKA I ZDROWA

Witam wszystkich kierowców, a zwłaszcza tych, którzy nie bardzo potrafią gotować, bo sam się też do nich zaliczam 😊

Ale czasami jednak udaje mi się przygotować sememu jakąś prostą i smaczną potrawę. Jak np. właśnie tortillę.

 

Składniki na 4 porcje:

  • gotowe placki pszenne (do kupienia praktycznie w każdym markecie)
  • 2 pomidory
  • 2 duże ogórki
  • parę liści sałaty (ja używam lodowej)
  • jogurt naturalny
  • ½ cytryny
  • 6 ząbków czosnku
  • ketchup
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

  • warzywa myjemy i drobno kroimy
  • robimy sos. Jogurt wrzucamy do miseczki, wciskamy do niego cytrynę oraz wrzucamy wyciśnięty czosnek, całość doprawiamy do smaku (sól, pieprz)
  • placki (ja, jak taką mam możliwość, to wcześniej je podgrzewam) smarujemy przygotowanym sosem i kładziemy na nich warzywa
  • górę polewamy ketchupem i jak nam został sos, to również możemy go do tego wykorzystać
  • całość zawijamy w „rulon” i… gotowe. Można jeść 😊

 

Czasami tortillę wzbogacam o mięso, głównie o podsmażoną pierś z kury, a przygotowanie wygląda dokładnie tak samo.

Można również, ale to raczej wersja domowa, naleśnik zwinąć nie w rulon, a złożyć w kostkę i podgrzać w urządzeniu typu sandwicher i mamy wówczas danie na ciepło.

Nie wiem jak wielki macie apetyt, ale dla mnie takie 2 porcje, nawet bez mięsa, spokojnie wystarczają na obiad.

Życzę smacznego

Rafał