KUCHNIA TRUCKERA – LECZO – DANIE PROSTE, TANIE I SMACZNE (4 PORCJE)

Siemka wszystkim!

Chciałbym Wam zaproponować danie, które praktycznie można jeść bez względu na porę dnia. A przy tym jest proste w przygotowaniu i można je przyrządzić zarówno w trasie, jak i wcześniej przed wyjazdem z domu.

Składniki:

  • 6 szt. papryki różnokolorowej
  • 2 laski kiełbasy (podwawelska, śląska)
  • 4-5 szt. pomidorów (lub przecier pomidorowy)
  • 1 cukinia
  • 2-3 szt. cebuli
  • przyprawy

 

 Przygotowanie:

  • Do szerokiego i niewysokiego garnka wlewam dwie łyżki oleju.
  • Gdy tłuszcz się rozpuści wrzucam 2-3 cebule drobno pokrojone w kostkę i czekam aż się zarumieni.
  • Następnie dokładam kiełbasę również pokrojoną w kostkę i wspólnie smażę dodając w międzyczasie przyprawy (głównie czosnek, sól, pieprz).
  • Po kilku minutach dorzucam do garnka pokrojoną paprykę – dwie czerwone, dwie zielone (akurat jak, to leczo na zdjęciu gotowałem to nie było) i dwie żółte.
  • Wszystko zalewam wywarem rosołowym (z kostki) i chwilę duszę pod przykrywką.
  • W zimie na koniec dodaję duży przecier pomidorowy, ale w lecie są to obrane pomidory oraz młodą cukinię.
  • To wszystko pod przykryciem na małym ogniu powinno dochodzić ok. 15 min, ale lepiej co jakiś czas sprawdzać twardość papryki i cukinii, by się nie rozgotowały.
  • Sprawdzając ich twardość produktów potrawę używając  głównie pieprzu i sproszkowanej ostrej papryki (ale jak ktoś nie lubi ostrych dań, to spokojnie może ją pominąć).

 

Zazwyczaj wychodzą z tego cztery spore porcje. Mi osobiście leczo najlepiej smakuje z bagietką czosnkową.

Życzę smacznego!

Paweł