KUCHNIA TRUCKERA – SCHAB W SOSIE CHRZANOWYM Z KASZĄ, CHOĆ… NIEKONIECZNIE

Witam,

dziś zapraszam na schab w sosie chrzanowym

Czas przygotowania: około 45 minut 😉

 Składniki:

  • ok. 400 gram schabu (6 plastrów)
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 200 g śmietany 18%
  • przyprawy – sól, pieprz
  • 2-3 cebule
  • mąka (ewentualnie)
  • kilka łyżek tartego chrzanu

 

 

Przygotowanie:

  • Schab kroimy w plastry. Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem i solimy oraz pieprzymy z obu stron. Następnie podsmażymy na oleju do zrumienienia. Przekładamy do garnka, dodajemy cebulę i zalewamy wodą, tak aby zakryła go w całości. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż schab będzie miękki.
  • Mięso zalewamy śmietaną, dodajemy chrzan i gotujemy aż sos zgęstnieje. Jeżeli nadal jest zbyt wodnisty, dodajemy łyżkę mąki – po wcześniejszym rozbełtaniu jej z odrobiną sosu.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie chrzanem.

 

Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Taki schab w sosie świetnie chrzanowym pasuje do kaszy, ziemniaków czy klusek śląskich.

Podaję go najczęściej z tartymi buraczkami z octem i przyozdabiam świeżą natką pietruszki.

Jest to danie, które z powodzeniem możemy przygotować w trasie, choć akurat dziś gotowałam w domu.

 

Życzę smacznego 😁

 

Kasia Zbijewska