ROSÓŁ AZJATYCKI – DLA TYCH, KTÓRZY LUBIĄ W KUCHNI TROCHĘ POSZALEĆ

Do mojego rosołu azjatyckiego potrzebne produkty to:

  • natka pietruszki,
  • imbir,
  • trawa cytrynowa,
  • anyż,
  • cebula szarlotka,
  • limonka,
  • sos sojowy,
  • sos rybny,
  • makaron ryżowy,
  • liście limonki,
  • chili,
  • pierś z kurczaka,
  • kostka rosołowa,
  • szczypiorek

 

 

Przygotowanie:

Do garnka z wodą wrzucam piersi pokrojone w cienkie plastry, anyż, liście limonki, kostkę rosołową i gotuję do miękkości mięsa. W międzyczasie przygotowuję makaron według instrukcji na opakowaniu. Na koniec do garnka dorzucam do smaku, jak kto lubi sos sojowy i rybny. Na talerz wykładam makaron, pokrojoną pietruszkę, chili, szczypior, szarlotkę, limonkę (trochę też wyciskam sok) i gotowe.

 

 

Mam więc na talerzu cztery smaki świata, czyli: słone, słodkie, kwaśne i ostre.

Brakuje mi w tej zupie jeszcze kiełków bambusa, ale nie wiem nigdy gdzie go mogę kupić .

Wersja z mięsem wołowym jest też dobra…

 

Smacznego 

Justyna