
14 lis ROSÓŁ AZJATYCKI – DLA TYCH, KTÓRZY LUBIĄ W KUCHNI TROCHĘ POSZALEĆ
Posted at 09:19h in kuchnia
Do mojego rosołu azjatyckiego potrzebne produkty to:
- natka pietruszki,
- imbir,
- trawa cytrynowa,
- anyż,
- cebula szarlotka,
- limonka,
- sos sojowy,
- sos rybny,
- makaron ryżowy,
- liście limonki,
- chili,
- pierś z kurczaka,
- kostka rosołowa,
- szczypiorek
Przygotowanie:
Do garnka z wodą wrzucam piersi pokrojone w cienkie plastry, anyż, liście limonki, kostkę rosołową i gotuję do miękkości mięsa. W międzyczasie przygotowuję makaron według instrukcji na opakowaniu. Na koniec do garnka dorzucam do smaku, jak kto lubi sos sojowy i rybny. Na talerz wykładam makaron, pokrojoną pietruszkę, chili, szczypior, szarlotkę, limonkę (trochę też wyciskam sok) i gotowe.
Mam więc na talerzu cztery smaki świata, czyli: słone, słodkie, kwaśne i ostre.
Brakuje mi w tej zupie jeszcze kiełków bambusa, ale nie wiem nigdy gdzie go mogę kupić .
Wersja z mięsem wołowym jest też dobra…
Smacznego
Justyna