KUCHNIA TRUCKERA – GALARETKA Z PIERSI KURCZAKA Z MIESZANKĄ WARZYWNĄ

Witam wszystkich serdecznie.

Mam na imię Magda i wprawdzie sama nie jeżdżę, ale przygotowuję dla męża Roberta posiłki, które zabiera w trasę. Jednym z jego ulubionych dań jest właśnie ta galaretka.

 

Składniki na 3 porcje:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 jajka
  • mieszanka warzywna trójskładnikowa (kukurydza, zielony groszek, marchew)
  • żelatyna na 1 l roztworu
  • kostka rosołowa
  • granulowany czosnek
  • pieprz
  • maggi

 

 

Sposób przyrządzenia:

  • pierś gotujemy ok. 30 min aż będzie miękka, a jajka na twardo
  • przygotowujemy zamykane pojemniki, do których wkładamy połówki jajek „otoczone” mięsem. Na to wrzucamy mieszankę warzywną.
  • w międzyczasie gotujemy „bulion” z kostki, do których dokładamy czosnek, pieprz, maggi. Gdy już będzie gotowy, dodajemy do niego żelatynę cały czas mieszając, by nie powstały nam „grudki”
  • gdy już mamy „zalewę” gotową, przelewamy ją do pojemników. Czasami jak jest więcej mięsa to trochę nam jej zostaje (nie zmieści się w 3 pojemnikach po 0,5 l) więc można na szybko zrobić 2-3 małe dodatkowe z nich porcje „na smaka”.
  • Po ostygnięciu wkładamy pojemniki do lodówki, by żelatyna stężała.

 

I w sumie, to tylko tyle. Co do podawania, to mąż galaretkę je z octem, ale ja wolę ją zjeść z sokiem z cytryny. Do tego oczywiście pieczywo według uznania.

 

Smacznego 😊

 

Magda