KUCHNIA TRUCKER – SZAKSZUKA, CZYLI JAJKA SADZONE W POMIDORACH

Witam,

dziś podzielę się z Wami przepisem na ciekawą alternatywę dla klasycznej jajecznicy.

Do najprostszego i najbiedniejszego wariantu szakszuki potrzeba:

  • 2 duże pomidory bądź puszka krojonych pomidorów
  • 1 duża cebula bądź dwie małe
  • 4 jajka
  • sól,
  • pieprz
  • tłuszcz (olej, oliwa, masło czy smalec)

Sposób przygotowania:

  • Na patelnie dajemy pokrojoną drobno cebule, podlewamy odrobiną wody i dusimy do uzyskania miękkości.
  • Następnie dodajemy pokrojone pomidory i czekamy aż większość wody odparuje do uzyskania konsystencji podobnej przecieru.
  • Dodajemy nieco tłuszczu, mieszamy wszystkie składniki na patelni i robimy wgłębienia w masie na jajka.
  • Wbijamy w wolną przestrzeń jajka i zmniejszamy ogień do możliwie najmniejszego, aby ścięły się jak na sadzone, a jednocześnie by nasze pomidory oraz cebula się nie przypaliła.
  • Po około 4 minutach danie jest gotowe.
  • Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.

To przepis na najbardziej podstawową szakszukę… Oczywiście wszystko zależy od zasobności naszej lodówki w trasie.  Ja lubię dodać paprykę (dodajemy wraz z cebulą na patelnię), świeży czosnek (już pod koniec redukcji pomidorów) czy boczek wcześniej podsmażony. Super również sprawdzi się dodanie sera typu feta już na sam koniec. Świetnie również dodać szczypiorek czy kukurydzę z puszki jako dodatek już gdy jajka dochodzą. Przyprawy jakie dodamy również są już kwestią gustu. Ciekawie będzie się prezentować bazylia, oregano, słodka bądź ostra papryka, czosnek etc. Dla antyfanów pomidorów polecam zrobić zieloną szakszukę ze świeżej brukselki, szpinaku, cebuli, koperku i sery feta z gałką muszkatołową.

Smacznego

Kasia Zbijewska