KUCHNIA TRUCKERA – PRZEPIS NA STEKA Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ  

W dzisiejszym daniu można powiedzieć, że poszłam na łatwiznę, bo jest to bardzo szybkie danie.

Do jego przygotowania potrzebowałam:

  • spory kawałek steka,
  • oliwę z oliwek,
  • mrożoną mieszankę warzyw,
  • rozmaryn,
  • gruszkę,
  • miód,
  • sól i pieprz.

 

Stek wołowy najlepiej smakuje ze świeżym rozmarynem dlatego taki też zrobiłam. Stek należy wyciągnąć z lodówki około godzinkę przed smażeniem, bo inaczej doznałby „szoku termicznego” i byłby twardy.

Na rozgrzaną patelnię wyłożyłam rozmaryn (chwilę go poddusiłam) następnie obok wyłożyłam steka i tak podsmażałam wszystko razem ok. 3 min, po czym obróciłam go na drugą stronę na taki sam czas.

Pamiętać trzeba, żeby podczas smażenia go nie nakłuwać, bo będzie suchy w środku.

Wykładam go na warzywa, solę i pieprzę z obu stron.

Warzywa zanim wrzuciłam na patelnię również zdążyły się odmrozić.

W międzyczasie przygotowałam karmelizowaną gruszkę. Owoc należy umyć, osuszyć, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię i podprażyć z dodatkiem miodu.

Smażyć do lekkiego skarmelizowania co jakiś czas przewracając na drugą stronę.

Smacznego

 

Justyna 😉