
20 mar KUCHNIA TRUCKERA – PRZEPIS NA STEKA Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ
W dzisiejszym daniu można powiedzieć, że poszłam na łatwiznę, bo jest to bardzo szybkie danie.
Do jego przygotowania potrzebowałam:
- spory kawałek steka,
- oliwę z oliwek,
- mrożoną mieszankę warzyw,
- rozmaryn,
- gruszkę,
- miód,
- sól i pieprz.
Stek wołowy najlepiej smakuje ze świeżym rozmarynem dlatego taki też zrobiłam. Stek należy wyciągnąć z lodówki około godzinkę przed smażeniem, bo inaczej doznałby „szoku termicznego” i byłby twardy.
Na rozgrzaną patelnię wyłożyłam rozmaryn (chwilę go poddusiłam) następnie obok wyłożyłam steka i tak podsmażałam wszystko razem ok. 3 min, po czym obróciłam go na drugą stronę na taki sam czas.
Pamiętać trzeba, żeby podczas smażenia go nie nakłuwać, bo będzie suchy w środku.
Wykładam go na warzywa, solę i pieprzę z obu stron.
Warzywa zanim wrzuciłam na patelnię również zdążyły się odmrozić.
W międzyczasie przygotowałam karmelizowaną gruszkę. Owoc należy umyć, osuszyć, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię i podprażyć z dodatkiem miodu.
Smażyć do lekkiego skarmelizowania co jakiś czas przewracając na drugą stronę.
Smacznego
Justyna 😉