KUCHNIA TRUCKERA – RYŻ Z BAKŁAŻANEM – GADZIBAP

Witam, dawno nie było żadnego przepisu ode mnie zatem dziś zabiorę Was do Korei za pomocą ryżu z bakłażanem (Gadzibap).

Czas przygotowania: 40 minut, ilość porcji: 2

 

Składniki:

  • 200 gram suchego ryżu kleistego, tzw .do sushi (opcjonalnie do risotto)
  • 2 małe bakłażany
  • 4 cebulki dymki (biała cześć)
  • 3 łyżki oleju do smażenia (ja używam oliwy z oliwek ale każdy inny poza smalcem będzie dobry)
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 300 ml wody

 

Sos:

  • 4 cebulki dymki (zielona cześć czyli szczypior)
  • 1 łyżka papryki gochugaru (naprawę polecam się tę przyprawę, bo nie jest droga, a smak dużo lepszy od naszych ostrych papryk czy pieprzu cayenne)
  • pół łyżki cukru (można zastąpić miodem ja najczęściej używam syropu z agawy bądź cukru trzcinowego, ale biały też jest OK)
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 3 łyżki oleju sezamowego (koniecznie tego z prażonego sezamu smak jest obłędny)
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Ryż kilka razy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż przestanie woda być mleczno-biała i odstawiamy.

Bakłażany kroimy na pół wzdłuż, a każdą połowę kroimy na plasterki o grubości około pół centymetra.

Cebulkę dymkę drobno siekamy (białej części używamy do smażenia bakłażana a zieloną do sosu).

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy białą cześć cebulki dymki, podsmażamy chwilkę, dodajemy bakłażana oraz sos sojowy. Smażymy kilka minut, aż bakłażan zmięknie.

Z garnka z ryżem wylewany wodę i wlewamy 300 milimetrów świeżej, na wierzch wrzucamy całą zawartość patelni.

Przykrywamy i stawiamy na średni ogień. Gdy zawartość garnka zaczyna wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn.

Wyłączamy palnik, a garnek zostawiamy pod przykryciem jeszcze 10 minut.

Przygotowujemy sos: w miseczce łączymy zieloną część dymki, paprykę, cukier, sezam, olej sezamowy i sos sojowy. Czosnek przeciskamy przez praskę bądź siekamy o dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy. Ryż przekładany do miseczek i podajemy z 1 bądź 2 łyżkami sosu. Przed jedzeniem dokładnie mieszamy.

 

Smacznego!

 

Kasia Zbijewska