
10 kw. KUCHNIA TRUCKERA – RYŻ Z BAKŁAŻANEM – GADZIBAP
Witam, dawno nie było żadnego przepisu ode mnie zatem dziś zabiorę Was do Korei za pomocą ryżu z bakłażanem (Gadzibap).
Czas przygotowania: 40 minut, ilość porcji: 2
Składniki:
- 200 gram suchego ryżu kleistego, tzw .do sushi (opcjonalnie do risotto)
- 2 małe bakłażany
- 4 cebulki dymki (biała cześć)
- 3 łyżki oleju do smażenia (ja używam oliwy z oliwek ale każdy inny poza smalcem będzie dobry)
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 300 ml wody
Sos:
- 4 cebulki dymki (zielona cześć czyli szczypior)
- 1 łyżka papryki gochugaru (naprawę polecam się tę przyprawę, bo nie jest droga, a smak dużo lepszy od naszych ostrych papryk czy pieprzu cayenne)
- pół łyżki cukru (można zastąpić miodem ja najczęściej używam syropu z agawy bądź cukru trzcinowego, ale biały też jest OK)
- 2 łyżki prażonego sezamu
- 3 łyżki oleju sezamowego (koniecznie tego z prażonego sezamu smak jest obłędny)
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Ryż kilka razy dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aż przestanie woda być mleczno-biała i odstawiamy.
Bakłażany kroimy na pół wzdłuż, a każdą połowę kroimy na plasterki o grubości około pół centymetra.
Cebulkę dymkę drobno siekamy (białej części używamy do smażenia bakłażana a zieloną do sosu).
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy białą cześć cebulki dymki, podsmażamy chwilkę, dodajemy bakłażana oraz sos sojowy. Smażymy kilka minut, aż bakłażan zmięknie.
Z garnka z ryżem wylewany wodę i wlewamy 300 milimetrów świeżej, na wierzch wrzucamy całą zawartość patelni.
Przykrywamy i stawiamy na średni ogień. Gdy zawartość garnka zaczyna wrzeć, zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Wyłączamy palnik, a garnek zostawiamy pod przykryciem jeszcze 10 minut.
Przygotowujemy sos: w miseczce łączymy zieloną część dymki, paprykę, cukier, sezam, olej sezamowy i sos sojowy. Czosnek przeciskamy przez praskę bądź siekamy o dodajemy do reszty składników. Całość dokładnie mieszamy. Ryż przekładany do miseczek i podajemy z 1 bądź 2 łyżkami sosu. Przed jedzeniem dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Kasia Zbijewska