KUCHNIA TRUCKERA – SAŁATKA Z KALAREPĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI

Już niebawem lato więc trzeba trochę zmienić nawyki żywieniowe. Ja np. bardzo lubię wszelkie sałatki tym bardziej, że tu nie ma ograniczeń i można łączyć słone ze słodkim.  Dlatego dziś proponuję sałatkę z kalarepą i prażonymi orzechami włoskimi.

 

Składniki do jej przygotowania:

*kalarepa

*seler naciowy 2 sztuki

*1/2ogórka zielonego

*winogrono czerwone – garść

*orzechy włoskie – garść

*majonez typu light – łyżka

*jogurt naturalny – łyżka

*miód – łyżeczka

*liście sałaty

*sól, pieprz

 

Wszystko dokładnie opłukać, osuszyć następnie według uznania pokroić wszystkie składniki wymieszać z majonezem, jogurtem miodem, solą i pieprzem. Nadszedł czas na przygotowanie orzechów. Przygotowanie ich jest bardzo proste, mianowicie należy je wrzucić na suchą patelnię i tak podprażać często mieszając aby się zrumieniły i tak pilnujemy jak zaczną pachnieć to już są dobre(moje potrzebowały około 5 min). Wszystkie wcześniej pokrojone składniki wykładam na sałatę z wierzchu posypuje orzechami i gotowe.

 

Smacznego 😋

Justyna