
15 maj KUCHNIA TRUCKERA – SAŁATKA Z KALAREPĄ I PRAŻONYMI ORZECHAMI WŁOSKIMI
Już niebawem lato więc trzeba trochę zmienić nawyki żywieniowe. Ja np. bardzo lubię wszelkie sałatki tym bardziej, że tu nie ma ograniczeń i można łączyć słone ze słodkim. Dlatego dziś proponuję sałatkę z kalarepą i prażonymi orzechami włoskimi.
Składniki do jej przygotowania:
*kalarepa
*seler naciowy 2 sztuki
*1/2ogórka zielonego
*winogrono czerwone – garść
*orzechy włoskie – garść
*majonez typu light – łyżka
*jogurt naturalny – łyżka
*miód – łyżeczka
*liście sałaty
*sól, pieprz
Wszystko dokładnie opłukać, osuszyć następnie według uznania pokroić wszystkie składniki wymieszać z majonezem, jogurtem miodem, solą i pieprzem. Nadszedł czas na przygotowanie orzechów. Przygotowanie ich jest bardzo proste, mianowicie należy je wrzucić na suchą patelnię i tak podprażać często mieszając aby się zrumieniły i tak pilnujemy jak zaczną pachnieć to już są dobre(moje potrzebowały około 5 min). Wszystkie wcześniej pokrojone składniki wykładam na sałatę z wierzchu posypuje orzechami i gotowe.
Smacznego 😋
Justyna