KUCHNIA TRUCKERA – KOTLETY ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM (PORCJA 14 SZTUK)

Witam, dziś przychodzę do Was z przepisem na kotlety ziemniaczane z kurczakiem. Bądź co bądź, w trasie je zrobić to raczej tylko na weekendzie, ale idealnie sprawdzą się w podróży po ówczesnym przygotowaniu w domu.

 

Składniki: (porcja na 14 sztuk)

 

Ciasto:

  • Ziemniaki 1kg
  • Jajka 2
  • Mąka pszenna szklanka
  • Sól łyżeczka

 

Farsz:

  • Filet z kurczaka 2 małe
  • Natka pietruszki garść
  • Ser żółty tary 100 g
  • Ulubione przyprawy do kurczaka

 

Panierka:

  • Jajko
  • Bułka tarta

 

Przygotowanie:

 

  • Fileta z kurczaka drobno pokroić, doprawić ulubionymi przyprawami do kurczaka lub porostu solą i pieprzem. Usmażyć na patelni.
  • Przestudzony filet przełożyć do miski dodać natkę pietruszki oraz ser. Wszystko razem wymieszać.
  • Ziemniaki ugotować do miękkoś Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką.
  • Ciasto podzielić na 14 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania.
  • Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.

 

Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

Smacznego!

 

Kasia Zbijewska