
15 sie KUCHNIA TRUCKERA – KOTLETY ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM (PORCJA 14 SZTUK)
Posted at 10:16h in kuchnia
Witam, dziś przychodzę do Was z przepisem na kotlety ziemniaczane z kurczakiem. Bądź co bądź, w trasie je zrobić to raczej tylko na weekendzie, ale idealnie sprawdzą się w podróży po ówczesnym przygotowaniu w domu.
Składniki: (porcja na 14 sztuk)
Ciasto:
- Ziemniaki 1kg
- Jajka 2
- Mąka pszenna szklanka
- Sól łyżeczka
Farsz:
- Filet z kurczaka 2 małe
- Natka pietruszki garść
- Ser żółty tary 100 g
- Ulubione przyprawy do kurczaka
Panierka:
- Jajko
- Bułka tarta
Przygotowanie:
- Fileta z kurczaka drobno pokroić, doprawić ulubionymi przyprawami do kurczaka lub porostu solą i pieprzem. Usmażyć na patelni.
- Przestudzony filet przełożyć do miski dodać natkę pietruszki oraz ser. Wszystko razem wymieszać.
- Ziemniaki ugotować do miękkoś Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką.
- Ciasto podzielić na 14 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety. Jeśli ciasto będzie klejące można obsypać mąką dłonie podczas formowania.
- Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Kasia Zbijewska