KUCHNIA TRUCKERA – ZUPA DYNIOWA Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI

Tym razem chciałabym Wam zaproponować moją pyszną zupę – krem z dyni, tym bardziej, że teraz są one najbardziej dostępne. I co ważne, by ją przygotować, nie trzeba mieć ze sobą blendera.

 

Składniki:

*1 mała dynia

*2 ziemniaki

*2 marchewki

*1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego lub z kostki rosołowej)

*1 mała cebula

*sok z połowy cytryny

*½ łyżeczki zmielonego świeżego imbiru

*garść pestek dyni

*pół kromki chleba

*sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier oraz odrobinę słodkiej śmietany

 

Przygotowanie:

Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką. Ziemniaki, marchewki, cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wrzucić do garnka z bulionem i zagotować. Po chwili zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości.

Tak ugotowane warzywa przeprasować przez sito. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.

Na koniec na rozgrzaną patelnie dodać odrobinę oleju, a następnie wrzucić pestki dyni wraz z pokrojonym w kostkę chlebkiem i chwilkę podprażyć.

 

Zupę wyłożyć na talerz dodać śmietankę, posypać dodatkami i gotowe.

Smacznego 🙂

 

Justyna