
25 wrz KUCHNIA TRUCKERA – ZUPA DYNIOWA Z PRAŻONYMI PESTKAMI DYNI
Tym razem chciałabym Wam zaproponować moją pyszną zupę – krem z dyni, tym bardziej, że teraz są one najbardziej dostępne. I co ważne, by ją przygotować, nie trzeba mieć ze sobą blendera.
Składniki:
*1 mała dynia
*2 ziemniaki
*2 marchewki
*1 litr bulionu (wcześniej ugotowanego lub z kostki rosołowej)
*1 mała cebula
*sok z połowy cytryny
*½ łyżeczki zmielonego świeżego imbiru
*garść pestek dyni
*pół kromki chleba
*sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier oraz odrobinę słodkiej śmietany
Przygotowanie:
Dynię umyć, przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką. Ziemniaki, marchewki, cebulę umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wrzucić do garnka z bulionem i zagotować. Po chwili zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości.
Tak ugotowane warzywa przeprasować przez sito. Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą cukru.
Na koniec na rozgrzaną patelnie dodać odrobinę oleju, a następnie wrzucić pestki dyni wraz z pokrojonym w kostkę chlebkiem i chwilkę podprażyć.
Zupę wyłożyć na talerz dodać śmietankę, posypać dodatkami i gotowe.
Smacznego 🙂
Justyna