KUCHNIA TRUCKERA – MAKARON Z SOSEM ŚMIETANOWYM Z GRZYBAMI

Witam! Choć sezon na grzyby już się kończy chcę wam polecić sos, który idealnie z nimi się komponuje i z łatwością można przygotować w trasie.

 

Składniki:

  • ulubiony makaron (ja użyłam pełnoziarnistych piór)
  • 200 gram ugotowanych grzybów
  • 250 ml śmietany 30%
  • mała cebula
  • trochę tłuszczu (olej/masło/oliwa)
  • sól, pieprz

 

Przyrządzanie:

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Na patelni rozgrzewamy wybrany przez nas tłuszcz i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy grzyby oraz śmietanę.
  • Przez chwilę gotujemy, do momentu aż się nie zagęści.
  • Dosypujemy sól, pieprz (ja dołożyłam jeszcze odrobinę przyprawy curry).
  • Dodajemy makaron i jemy!

 

Łatwo z tej potrawy zrobić danie dla „mięsożerców”. Nie dodajemy wówczas grzybów tylko podsmażoną pierś z kurczaka i curry zastępujemy natką pietruszki.

 

Smacznego 😉

 

Kasia Zbijewska