
01 lis KUCHNIA TRUCKERA – MAKARON Z SOSEM ŚMIETANOWYM Z GRZYBAMI
Posted at 08:34h in kuchnia
Witam! Choć sezon na grzyby już się kończy chcę wam polecić sos, który idealnie z nimi się komponuje i z łatwością można przygotować w trasie.
Składniki:
- ulubiony makaron (ja użyłam pełnoziarnistych piór)
- 200 gram ugotowanych grzybów
- 250 ml śmietany 30%
- mała cebula
- trochę tłuszczu (olej/masło/oliwa)
- sól, pieprz
Przyrządzanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzewamy wybrany przez nas tłuszcz i podsmażamy na nim pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy grzyby oraz śmietanę.
- Przez chwilę gotujemy, do momentu aż się nie zagęści.
- Dosypujemy sól, pieprz (ja dołożyłam jeszcze odrobinę przyprawy curry).
- Dodajemy makaron i jemy!
Łatwo z tej potrawy zrobić danie dla „mięsożerców”. Nie dodajemy wówczas grzybów tylko podsmażoną pierś z kurczaka i curry zastępujemy natką pietruszki.
Smacznego 😉
Kasia Zbijewska