
04 gru KUCHNIA TRUCKERA – RYŻ Z „BIAŁYM” GULASZEM Z DODATKIEM WARZYW
Posted at 09:43h in kuchnia
Prosty obiad, a właściwie to dwa, który przygotować w trasie może sobie praktycznie każdy, bo nie trzeba się specjalnie znać na gotowaniu. Mowa o ryżu z gulaszem drobiowym.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- słoik sałatki trójskładnikowej (marchew, kukurydza, groszek)
- torebka ryżu
- przyprawy
Przygotowanie
- Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
- W międzyczasie do garnka wrzucamy sałatkę, zalewamy wodą i podbijamy mąką (małą łyżeczka rozpuszczona i dokładnie wymieszana w ½ szklance wody). Czekamy jak się zagotuje doprawiamy do smaku (np. czosnek granulowany, pieprz, wegeta, oregano).
- Gotujemy torebkę ryżu, choć może być też kasza a nawet makaron.
Co do podania, to ryż zalewamy sosem i dodajemy ulubioną surówkę. Ja najczęściej to danie jem z czerwoną kapustą (też ze słoika) lub ogórkiem kiszonym bądź konserwowym.
Sosu spokojnie wystarcza na dwa obiady więc następnego dnia wystarczy tylko ugotować ryż, lub coś co komuś bardziej podchodzi.
Smacznego
Adrian