
08 sty ZUPA NA „CZARNĄ GODZINĘ”, CZYLI PRZECIERANA GROCHÓWKA
Posted at 10:26h in kuchnia
Nie jestem chyba jedynym kierowcą, który nie potrafi gotować. Ale na szczęście mam żonę Teresę, która robi to wyśmienicie. Z tym tylko, że moje trasy trwają często 2-3 tygodnie i ciężko jest na ten czas zabrać zapasy jedzenia. Ale tym przypadku doskonale sprawdza się właśnie zupa z przecieranego groszku.
Składniki:
- paczka łuskanego grochu
- 20 dkg wędzonego boczku
- warzywa (marchew, pietruszka, seler)
- przyprawy (2-3 ząbki czosnku, wegeta, pieprz)
Gotowanie:
- groch przez kilka godzin moczyć w wodzie
- następnie przepłukać, włożyć do garnka i zalać ok. 1.5 litra wody
- gotujemy z warzywami i boczkiem ok. 1 godzinę
- wszystko miksujemy, doprawiamy do smaku i gotowe.
Gdy wyjeżdżam w trasę mam zawsze takie dwa słoiki zupy ze sobą. Co bardzo ważne, zupa oprócz tego, że jest bardzo smaczna, jest „syta” i jako dodatek do niej wykorzystuję grzanki z chleba, który już nie bardzo nadaję się do jedzenia w formie kanapek.
Serdecznie polecam
Kajtek