
05 lut KUCHNIA TRUCKERA – ROLADKI Z ŁOSOSIEM NA BAZIE TORTILLI
Wiadomo, że czas w transporcie ma niebagatelne znaczenie i nie zawsze jest czas, by cos dobrego zjeść. Ale akurat te „roladki” robi się błyskawicznie, a potem można je podjadać w czasie jazdy…
Składniki:
- 2-3 duże placki z tortilli pszennej
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- serek kremowy (najlepiej o smaku chrzanowym)
- sałata lodowa
- ogórek świeży
- ogórek konserwowy
- przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka)
Przygotowanie:
Placki tortilli smarujemy serkiem. Następnie nakładamy sałatę lodową, łososia, cienko pokrojonego w plasterki surowego górka i pokrojonego w paski ogórka konserwowanego. Doprawiamy do smaku (ja lubię na ostro, ale jak wiadomo preferencje są różne).
Tortillę zawijamy i kroimy w plastry o grubości ok. 3-4 cm. Roladki są już praktycznie gotowe, ale ja chowam je do lodówki na 2-3 godziny, by się trochę „przegryzły”.
Zazwyczaj wychodzi mi ok. 20 „plastrów”, które są doskonałą przekąską w czasie jazdy, a ich przygotowanie zajmuje maksymalnie 15 minut. A przynajmniej wiem, co jem 😊
Życzę smacznego
Krzysiek