KUCHNIA TRUCKERA – SAŁATKA WARSTWOWA, CZYLI GYROS W KLASYCZNYM WYDANIU

Gyros, czyli sałatkę zwaną również „przekładańcem” można przyrządzać z rozmaitych gatunków mięs i z przeróżnymi dodatkami. Ja jednak preferuję wersję klasyczną, czyli z piersi kurczaka i warzyw.

 

składniki:

  • podwójna pierś z kury
  • średniej wielkości sałata pekińska, lub połowa większej
  • puszka kukurydzy
  • puszka zielonego groszku
  • 3-4 kiszone ogórki (ale mogą też być konserwowe, gdy ktoś takie bardziej lubi)
  • majonez
  • ketchup (używam pikantnego, lub ognistego)
  • przyprawy (do gyrosa, pieprz, sól)

 

sposób przygotowania:

  • mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem przyprawy do gyrosa,
  • szatkujemy kapustę pekińską i kroimy w kostkę ogórki,
  • na sitku odsączamy kukurydzę i groszek (oddzielnie),
  • gdy mięso wystygnie układamy w szklanym pojemniku warstwy przygotowanych produktów.

U mnie wygląda to następująco: kapusta, kurczak, ogórki z groszkiem, majonez. Ponownie: kapusta, kurczak, ogórek, ale zamiast groszku kukurydza. Na samą górę dodaję sporo ketchupu,

  • tak przygotowaną miskę wkładamy na min. 2-3 godziny do lodówki, by wszystko się „przegryzło”.

 

No i gotowe. Do tego polecam opiekaną bagietkę czosnkową.

Mojemu mężowi, gdy wróci z trasy takie danie bardzo smakuje, bo jak mówi, najbardziej w drodze brak mu jest świeżych potraw.

 

Mam nadzieję, że i Wam również posmakuje.

 

Monika