
26 mar KUCHNIA TRUCKERA – SAŁATKA WARSTWOWA, CZYLI GYROS W KLASYCZNYM WYDANIU
Posted at 08:07h in kuchnia
Gyros, czyli sałatkę zwaną również „przekładańcem” można przyrządzać z rozmaitych gatunków mięs i z przeróżnymi dodatkami. Ja jednak preferuję wersję klasyczną, czyli z piersi kurczaka i warzyw.
składniki:
- podwójna pierś z kury
- średniej wielkości sałata pekińska, lub połowa większej
- puszka kukurydzy
- puszka zielonego groszku
- 3-4 kiszone ogórki (ale mogą też być konserwowe, gdy ktoś takie bardziej lubi)
- majonez
- ketchup (używam pikantnego, lub ognistego)
- przyprawy (do gyrosa, pieprz, sól)
sposób przygotowania:
- mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem przyprawy do gyrosa,
- szatkujemy kapustę pekińską i kroimy w kostkę ogórki,
- na sitku odsączamy kukurydzę i groszek (oddzielnie),
- gdy mięso wystygnie układamy w szklanym pojemniku warstwy przygotowanych produktów.
U mnie wygląda to następująco: kapusta, kurczak, ogórki z groszkiem, majonez. Ponownie: kapusta, kurczak, ogórek, ale zamiast groszku kukurydza. Na samą górę dodaję sporo ketchupu,
- tak przygotowaną miskę wkładamy na min. 2-3 godziny do lodówki, by wszystko się „przegryzło”.
No i gotowe. Do tego polecam opiekaną bagietkę czosnkową.
Mojemu mężowi, gdy wróci z trasy takie danie bardzo smakuje, bo jak mówi, najbardziej w drodze brak mu jest świeżych potraw.
Mam nadzieję, że i Wam również posmakuje.
Monika