
09 kw. KUCHNIA TRUCKERA – JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI
Posted at 08:18h in kuchnia
Wiadomo, że Wielkanoc kojarzy się nam głównie z suto zastawionym stołem, na którym nie może zabraknąć jajek. U mnie w domu oczywiście też są, ale w nieco innym niż klasycznym wydaniu.
Składniki:
- 20 jajek
- 1 kg pieczarek
- masło
- przyprawy
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo
- W tym czasie obieramy pieczarki i ucieramy je na drobnym tarle.
- Następnie dodajemy do nich masło i trochę wody. Wkładamy do rondelka i dusimy, aż będą miękkie, a woda odparuje.
- Ugotowane jajka kroimy na pół i wydłubujemy z nich żółtka, które wkładamy do miseczki.
- Rozgniatamy je widelcem i mieszamy z pieczarkami.
- Doprawiamy do smaku i faszerujemy jajka.
Jest to doskonała przekąska na świątecznym stole, a mąż obowiązkowo jeden pojemnik z jajkami zabiera w trasę, bo gdy się je trzyma w lodówce szybko się nie zepsują.
Smacznego i Wesołych Świąt
Magda