KUCHNIA TRUCKERA – JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI

Wiadomo, że Wielkanoc kojarzy się nam głównie z suto zastawionym stołem, na którym nie może zabraknąć jajek. U mnie w domu oczywiście też są, ale w nieco innym niż klasycznym wydaniu.

 

Składniki:

  • 20 jajek
  • 1 kg pieczarek
  • masło
  • przyprawy

 

Przygotowanie:

  • Jajka gotujemy na twardo
  • W tym czasie obieramy pieczarki i ucieramy je na drobnym tarle.
  • Następnie dodajemy do nich masło i trochę wody. Wkładamy do rondelka i dusimy, aż będą miękkie, a woda odparuje.
  • Ugotowane jajka kroimy na pół i wydłubujemy z nich żółtka, które wkładamy do miseczki.
  • Rozgniatamy je widelcem i mieszamy z pieczarkami.
  • Doprawiamy do smaku i faszerujemy jajka.

 

Jest to doskonała przekąska na świątecznym stole, a mąż obowiązkowo jeden pojemnik z jajkami zabiera w trasę, bo gdy się je trzyma w lodówce szybko się nie zepsują.

 

Smacznego i Wesołych Świąt

 

Magda