KUCHNIA TRUCKERA – PLACUSZKI SKYROWE Z OWOCAMI – SZYBKIE, SMACZNE I… ZDROWE

Cześć,

Jestem Ola i jako kierowca na „dużych” jeżdżę drugi rok. Postanowiłam napisać coś do „Kuchni Truckera”, choć chyba taki ze mnie kucharz, jak i kierowca. Słowem, dopiero się uczę…

Niemniej danie, które chciałbym zaproponować, może przygotować praktycznie każdy, bo najtrudniej jest usmażyć placuszki… Ale do rzeczy.

 

Składniki:

1 jogurt skyr waniliowy

pół szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

jajko

no i oczywiście, dodatki wg gustu

 

Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy skyr (ale niecały), mąkę, proszek do pieczenia i jajko.

Wszystko to rozbijamy „trzepaczką”, ale jak ktoś nie wozi jej ze sobą, to wystarczy widelec.

Na patelni rozpylamy oliwę i jak już będzie gorąca to za pomocą łyżki nakładamy niewielkie porcje zmieszanych wcześniej produktów.

Placki podsmażamy z obu stron.

 

Co do podania, to ja osobiście placuszki smaruję odłożonym wcześniej skyrem, a z owoców to preferuję brzoskwinie i borówki, choć to też zależy od poru roku, bo bliżej lata raczej sięgam po truskawki i maliny.

Ale co równie ważne, ta potrawa to tylko ok. 450 kalorii, bo wykorzystywany do przygotowania jogurt ma dużo białka i praktycznie jest bez tłuszczu.

 

Ameryki może nie odkryłam, ale może ktoś skorzysta, tym bardziej, że lato za pasem i parę „deko” trzeba chyba zrzucić 😊

 

Ola