
16 kw. KUCHNIA TRUCKERA – PLACUSZKI SKYROWE Z OWOCAMI – SZYBKIE, SMACZNE I… ZDROWE
Cześć,
Jestem Ola i jako kierowca na „dużych” jeżdżę drugi rok. Postanowiłam napisać coś do „Kuchni Truckera”, choć chyba taki ze mnie kucharz, jak i kierowca. Słowem, dopiero się uczę…
Niemniej danie, które chciałbym zaproponować, może przygotować praktycznie każdy, bo najtrudniej jest usmażyć placuszki… Ale do rzeczy.
Składniki:
1 jogurt skyr waniliowy
pół szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
no i oczywiście, dodatki wg gustu
Sposób przygotowania:
Do miski wrzucamy skyr (ale niecały), mąkę, proszek do pieczenia i jajko.
Wszystko to rozbijamy „trzepaczką”, ale jak ktoś nie wozi jej ze sobą, to wystarczy widelec.
Na patelni rozpylamy oliwę i jak już będzie gorąca to za pomocą łyżki nakładamy niewielkie porcje zmieszanych wcześniej produktów.
Placki podsmażamy z obu stron.
Co do podania, to ja osobiście placuszki smaruję odłożonym wcześniej skyrem, a z owoców to preferuję brzoskwinie i borówki, choć to też zależy od poru roku, bo bliżej lata raczej sięgam po truskawki i maliny.
Ale co równie ważne, ta potrawa to tylko ok. 450 kalorii, bo wykorzystywany do przygotowania jogurt ma dużo białka i praktycznie jest bez tłuszczu.
Ameryki może nie odkryłam, ale może ktoś skorzysta, tym bardziej, że lato za pasem i parę „deko” trzeba chyba zrzucić 😊
Ola