
30 kw. KUCHNIA TRUCKERA – KLASYKA GATUNKU, CZYLI KARKÓWKA Z GRILLA
No i ponownie mamy sezon grillowy. Warto więc wyjść z kabiny i przyrządzić sobie coś do jedzenia z grilla. Ja proponuję klasyczną karkówkę, bo przygotowuje się ją szybko, a przez to, że mięso jest trochę tłuste, tłuszcz do końca się nie wypali i przez to nie jest „sucha”. Z tym, że należy pamiętać o wcześniejszym jej zamarynowaniu.
składniki:
karkówka – ok. 1 kg, ale to zależy od ilości biesiadujących, niemniej trzeba przyjąć 30-50 dkg na osobę
olej lub oliwka
przyprawa do grilla (najlepiej klasyczna, ale może też być ziołowa)
pieczywo
musztarda/ketchup
sposób przygotowania:
karkówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1-2 cm
smarujemy ją olejem lub oliwką (nie za grubo)
przyprawiamy do smaku
zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na kilka godzin
rozpalamy grilla i wyjmujemy karkówkę z lodówki, by do siebie „doszła” i nie była zimna
kładziemy ją na gorący ruszt i smażymy wg uznania, uważając jednak by jej nie przypalić i nie wysuszyć
na obrzeżach rusztu kładziemy pieczywo, by lekko się „zarumieniło” i było chrupiące
Co do podania, to najlepiej karkówka smakuje mi z musztardą i ostrym ketchupem oraz oczywiście puszką zimnego piwa, na które kończąc pracę w danym dniu można sobie pozwolić.
Smacznego!
Patryk