
14 maj KUCHNIA TRUCKERA – MUFFINKI Z RABARBAREM LUB Z INNYMI SEZONOWYMI OWOCAMI
Posted at 10:06h in kuchnia
Kto nie lubi w trasie coś przekąsić? Bo mój mąż, to na pewno. Ale wiadomo, że takie dojadanie nie jest najlepsze, więc kiedyś wpadłam na pomysł, by przygotowywać mu na drogę, coś niby lekkiego, ale zarazem sytego. I lekko zmodyfikowałam popularne „muffinki”, których zbita struktura przypomina chleb. Ale popularną czekoladę zastępuję innymi składnikami. Tym razem w drogę zabrał więc muffinki z rabarbarem.
Składniki na ok. 12 sztuk:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- rabarbar, lub inne owoce sezonowe np. truskawki
Sposób przygotowania:
- W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszać trzepaczką mleko, olej i jajka.
- Następnie wymieszać składniki z obu misek. Nie mieszać długo, lecz tylko do momentu połączenia się składników.
- Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek. Na końcu dodać kawałki rabarbaru.
- Muffinki piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra – dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
No i najważniejsze. Przypilnować, by nie dorwał się do nich jakiś „łasuch”, bo potem nie będzie miał co zabrać w drogę 😊
Pozdrawiam
Dominika