KUCHNIA TRUCKERA – TYM RAZEM COŚ NA DESER – SŁOIK „MALINOWA FANTAZJA”

Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść coś słodkiego 🙂

Dlatego postanowiłam zaproponować deser, który sama bardzo lubię, a mąż jak wróci z trasy to wręcz go pochłania 🙂

 

składniki:

 

  • herbatniki maślane ok. 4-6 sztuk
  • odrobina masła ok. 30 g
  • serek mascaropone 500 g
  • jogurt naturalny 150-170 g (w zależności od jogurtu który kupię)
  • erytrytol (zamiast cukru) ok. 2 łyżeczki
  • galaretka owocowa
  • maliny kilka sztuk (w lecie świeże, a gdy sezon na nie minie to mrożone)

 

przygotowanie:

 

  • herbatniki kruszymy a następnie wrzucamy je do miski
  • następnie rozpuszczamy masło w garnku i czekamy aż wystygnie
  • ostudzone masło wlewamy do miseczki z herbatnikami i dokładnie mieszamy, następnie wykładamy na dół słoiczka
  • miksujemy (lub łyżką mieszamy) serek mascarpone z jogurtem oraz erytrytolem i mamy kolejną warstwę
  • na górę dajemy wystudzoną galaretkę, do której wrzucamy malin
  • całość wkładamy do lodówki, by galaretka do końca stężała

 

 

No i gotowe.

 

Życzę smacznego

Agata