
15 sie KUCHNIA TRUCKERA – TYM RAZEM COŚ NA DESER – SŁOIK „MALINOWA FANTAZJA”
Posted at 10:42h in kuchnia
Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść coś słodkiego 🙂
Dlatego postanowiłam zaproponować deser, który sama bardzo lubię, a mąż jak wróci z trasy to wręcz go pochłania 🙂
składniki:
- herbatniki maślane ok. 4-6 sztuk
- odrobina masła ok. 30 g
- serek mascaropone 500 g
- jogurt naturalny 150-170 g (w zależności od jogurtu który kupię)
- erytrytol (zamiast cukru) ok. 2 łyżeczki
- galaretka owocowa
- maliny kilka sztuk (w lecie świeże, a gdy sezon na nie minie to mrożone)
przygotowanie:
- herbatniki kruszymy a następnie wrzucamy je do miski
- następnie rozpuszczamy masło w garnku i czekamy aż wystygnie
- ostudzone masło wlewamy do miseczki z herbatnikami i dokładnie mieszamy, następnie wykładamy na dół słoiczka
- miksujemy (lub łyżką mieszamy) serek mascarpone z jogurtem oraz erytrytolem i mamy kolejną warstwę
- na górę dajemy wystudzoną galaretkę, do której wrzucamy malin
- całość wkładamy do lodówki, by galaretka do końca stężała
No i gotowe.
Życzę smacznego
Agata