
27 sie KUCHNIA TRUCKERA – JAJECZNICA NA DUSZONYCH GRZYBACH Z CEBULĄ
Posted at 09:54h in kuchnia
Jak wiadomo jajecznica, mimo że jest to kultowa potrawa niejedno ma imię i można ją przygotować na wiele sposobów.
Ja chciałbym zaproponować ją w wersji z grzybami i cebulą, ale nie smażoną tylko duszoną.
Składniki:
- 20-30 dkg grzybów (osobiście preferują pieczarki)
- 2 średnie cebule
- 2 jajka
- łyżka masła
- przyprawy (pieprz, wegeta)
Przygotowanie:
- cebule kroimy w kostkę (nie za dużą i nie za małą)
- pieczarki podobnie
- pokrojone składniki wrzucamy do rondelka z przykrywką (najlepiej, by miała ona parownik, czyli taką specjalną dziurkę)
- dodajemy łyżkę masła
- delikatnie dolewamy wody
- dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut pilnując, by nic się nie przepaliło. Jeśli sytuacja jest awaryjna dolewamy wody
- gdy już wszystko jest miękkie dodajemy przyprawy do smaku
- „podkręcamy” ogień, by pozbyć się wody, która może się na dnie rondelka zgromadzić
- wbijamy jajka i w zależności od tego czy lubimy jajecznicę bardziej ściętą czy mniej kontrolujemy jej konsystencję
No i gotowe!
Do smaku można dodać, to co się lubi. Ja najczęściej jem ją z pomidorami koktajlowymi, ale nie przesadzam z ich ilością, bo są one tylko dodatkiem.
No i do tego najlepiej pieczywo pełnoziarniste, bez masła.
Mam nadzieję, że proponowana jajecznica Wam posmakuje.
Smacznego
„Gucio”
PS
w naszej KUCHNI TRUCKERA mieliśmy już też kiedyś oryginalną jajecznicę
KUCHNIA TRUCKERA – JAJECZNICA Z KIEŁBASĄ CHORIZO I WARZYWAMI