KUCHNIA TRUCKERA – JAJECZNICA NA DUSZONYCH GRZYBACH Z CEBULĄ

Jak wiadomo jajecznica, mimo że jest to kultowa potrawa niejedno ma imię i można ją przygotować na wiele sposobów.

Ja chciałbym zaproponować ją w wersji z grzybami i cebulą, ale nie smażoną tylko duszoną.

 

Składniki:

 

  • 20-30 dkg grzybów (osobiście preferują pieczarki)
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • przyprawy (pieprz, wegeta)

 

 

Przygotowanie:

  • cebule kroimy w kostkę (nie za dużą i nie za małą)
  • pieczarki podobnie
  • pokrojone składniki wrzucamy do rondelka z przykrywką (najlepiej, by miała ona parownik, czyli taką specjalną dziurkę)
  • dodajemy łyżkę masła
  • delikatnie dolewamy wody
  • dusimy na małym ogniu przez ok. 20 minut pilnując, by nic się nie przepaliło. Jeśli sytuacja jest awaryjna dolewamy wody
  • gdy już wszystko jest miękkie dodajemy przyprawy do smaku
  • „podkręcamy” ogień, by pozbyć się wody, która może się na dnie rondelka zgromadzić
  • wbijamy jajka i w zależności od tego czy lubimy jajecznicę bardziej ściętą czy mniej kontrolujemy jej konsystencję

 

 

No i gotowe!

Do smaku można dodać, to co się lubi. Ja najczęściej jem ją z pomidorami koktajlowymi, ale nie przesadzam z ich ilością, bo są one tylko dodatkiem.
No i do tego najlepiej pieczywo pełnoziarniste, bez masła.

 

Mam nadzieję, że proponowana jajecznica Wam posmakuje.

 

Smacznego
„Gucio”

PS

w naszej KUCHNI TRUCKERA mieliśmy już też kiedyś oryginalną jajecznicę

KUCHNIA TRUCKERA – JAJECZNICA Z KIEŁBASĄ CHORIZO I WARZYWAMI