Ilość cholesterolu we krwi praktycznie nie zależy od zawartości cholesterolu w spożywanych pokarmach. Dla większości osób jest to czynnik zupełnie nieistotny. Czynniki powodujące wzrost poziomu cholesterolu we krwi to m.in.: palenie papierosów, przewlekły stres, brak aktywności fizycznej, nadwaga oraz otyłość.
Nie ma jednej skutecznej diety obniżającej poziom cholesterolu, niemniej należy pamiętać o podstawowych zasadach w odżywianiu.
Należy wyeliminować produkty, w których występuje on w dużych ilościach, a więc: podroby (mózg, wątróbka, ozór), żółtka jaj, sardynki, łosoś, masło, majonez.
Należy unikać tłuszczów nasyconych zawartych w: tłustym mięsie, wędlinach, skórze drobiu, słoninie, pełnotłustym mleku, tłustych serach, śmietanie, czekoladzie.
Powinno spożywać się tłuszcze nienasycone, które znajdują się w oliwie, olejach: rzepakowym, słonecznikowym, sojowym oraz w rybach morskich: makrelach, śledziach, łososiach.
Powinniśmy również sięgać po pokarmy pochodzenia roślinnego, pomagające utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, takich jak: płatki owsiane, cebula, fasola, papryka, jabłka, soczewica, soja, kapusta, brokuły, kalafiory, zielona herbata.