Zdrowe odżywianie to dostosowanie wszystkich składników pokarmowych: białka, tłuszczów, węglowodanów, witamin, składników mineralnych i energii zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu. Zdrowo jemy, jeśli jemy regularnie, nasze posiłki składają się z produktów zwierzęcych i roślinnych zawierających wszystkie składniki odżywcze w odpowiednich ilościach i proporcjach.
Produkty białkowe to pełnowartościowe produkty zwierzęce: mięso, drób, ryby, mleko, sery, jaja oraz niepełnowartościowe produkty roślinne: groch, fasola, pieczywo, mąka, kasza.
Produkty tłuszczowe są dwojakiego pochodzenia – zwierzęce to: smalec, słonina, masło, boczek i roślinne: oleje, oliwa, margaryny.
Produkty węglowodanowe znajdujemy przede wszystkim w: cukrze, miodzie, dżemach, mące, kaszy, ryżu, pieczywie, owocach, warzywach, ziemniakach.
Błonnik, który występuje m.in. w pieczywie razowym, grubej kaszy, warzywach i owocach.
Rezygnujemy z: cukru, miodu, dżemu, ciast, tłustego mięsa i wędlin, tłustego mleka, sera żółtego i topionego smalcu, ostrych przypraw, mocnej herbaty i alkoholu.
Ograniczamy produkty węglowodanowe, takie jak: makaron, jasne pieczywo, potrawy mączne.
Wprowadzamy: ryż, drób (bez skóry), ryby (najlepiej dorsze), jaja, chude mleko i twaróg, warzywa i owoce – głównie: ogórki, kapustę, sałatę, pomidory, marchew, buraki, cebulę, jabłka i pomarańcze.
Wyeliminujmy z diety konserwy, tłuste mięsa, syntetyczne napoje, białe pieczywo zastąpmy ciemnym, ograniczmy sól i cukier. Pijmy wodę mineralną, soki owocowe i warzywne. Jedzmy regularnie, powoli i w spokoju.
Propozycja prawidłowej diety:
śniadanie: mleko, ciemny chleb, gotowane jaja i papryka.
drugi posiłek: ciemny chleb z twarogiem, sok pomidorowy.
obiad: sztuka mięsa, ziemniaki, gotowane jarzyny.
podwieczorek: jabłka
kolacja: chleb mieszany z masłem i chudą szynką, ogórek kiszony.