Transport żywności to skomplikowany proces wymagający szczególnej dbałości o bezpieczeństwo przewożonych produktów. By żywność do miejsca rozładunku dotarła w należytym stanie należy pamiętać i kilku podstawowych zasadach:
– nie ładujemy towaru nagrzanego na słońcu. Wcześniej należy go schłodzić do kilku stopni, bo w przeciwnym razie agregat będzie pracował bardzo długo,
– jeżeli jednak schłodzenie produktów w agregacie to jedyne wyjście, wymagane jest dobranie maksymalnie wydajnej jednostki i uważanie, żeby nie przemrozić towaru,
– pamiętajmy o ustawieniu odpowiedniej temperatury agregatu, która najczęściej podana jest w liście przewozowym lub CMR-ce (poz. 13)
– w czasie postoju starajmy się parkować pojazd w zacenionym miejscu,
– starajmy się wybierać trasę nawet nieco dłuższą, ale na której samochód będzie poruszał się relatywnie szybko, co spowoduje schładzanie zabudowy powietrzem,
– w miarę możliwości warto unikać stania w korkach. Zmniejszenie prędkości obrotowej silnika pogarsza wydajność chłodniczą i sprawia, że utrzymanie właściwej temperatury towarów staje się jeszcze trudniejsze.
– przy rozładunku pamiętajmy o wyłączeniu agregatu na ten czas, by schłodzone powietrze nie zostało wydmuchane na zewnątrz,
– aby uniknąć problemów technicznych, należy regularnie serwisować urządzenia chłodnicze.