Miniserniczki z malinami i galaretką (10 porcji)

Miniserniczki z malinami i galaretką (10 porcji)

To klasyk lekkich, letnich deserów – miniserniczki są: kremowe dzięki serkom waniliowym i bitej śmietanie, orzeźwiające dzięki świeżym malinom i galaretce, nie za słodkie, bo owoce przełamują delikatną masę serową, no i przede wszystkim łatwe w przygotowaniu bez pieczenia. Jedna porcja ma mniej więcej tyle kalorii co solidny batonik (ok. 250) – ale zdecydowanie smakuje bardziej „domowo” i orzeźwiająco.

Składniki (ok. 8–10 sztuk):

  • 4 serki waniliowe (po 150 g)
  • 250 ml śmietany kremówki (36%)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek gorącej wody
  • 2 opakowania galaretki malinowej
  • ok. 250 g świeżych malin
  • opcjonalnie: pokruszone herbatniki lub biszkopty na spód

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Spód (opcjonalny)
    1. Pokrusz herbatniki lub biszkopty.
    1. Wsyp do foremek silikonowych albo do małych kubeczków jednorazowych.
    1. Można skropić odrobiną soku malinowego, by były wilgotniejsze.
  2. Masa serowa
    1. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach gorącej wody, odstaw do lekkiego przestudzenia.
    1. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
    1. Dodaj serki waniliowe, delikatnie wymieszaj.
    1. Na końcu wlej żelatynę i szybko, ale delikatnie połącz z masą.
    1. Rozłóż masę do foremek, zostawiając trochę miejsca na galaretkę.
    1. Wstaw do lodówki (minimum 30–40 min).
  3. Galaretka malinowa
    1. Rozpuść 2 galaretki w połowie ilości wody podanej na opakowaniu (będzie bardziej gęsta).
    1. Odstaw, aby lekko stężała.
  4. Dekoracja i wykończenie
    1. Na zastygniętą masę serową połóż maliny.
    1. Zalej lekko tężejącą galaretką.
    1. Wstaw ponownie do lodówki na minimum 2–3 godziny (najlepiej na całą noc).

Podanie

Wyjmij miniserniczki z foremek albo podaj bezpośrednio w kubeczkach.

Mam nadzieję, że Wam posmakują 😊

Basia

Sprawdź także