CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM, SEZAMEM i CZEKOLADĄ – SZYBKIE, ŁATWE I CHRUPIĄCE

CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM, SEZAMEM i CZEKOLADĄ – SZYBKIE, ŁATWE I CHRUPIĄCE

Witam wszystkich,

chciałabym dziś podać przepis na ciasteczka owsiane, które zrobić potrafi praktycznie każdy. I nie bardzo da się coś w tym przypadku zepsuć. No, chyba, że zapomni się je w odpowiednim czasie wyjąć z piekarnika 🙂

składniki:

  • 200 g płatków owsianych
  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 45 g mąki
  • łyżka sezamu
  • 2 łyżki słonecznika
  • połowa czekolady deserowej (gorzkiej)
  • pół łyżeczki soli

 

przygotowanie:

  • do miski wsypujemy płatki owsiane
  • następnie dosypujemy słonecznik, sezam i drobno pokrojoną czekoladę
  • dodajemy dwa jajka, cukier, proszek do pieczenia, sól i mąkę pszenną
  • na koniec dorzucamy masło, ale dobrze go wcześniej postawić koło palnika z gazem, by było lekko płynne
  • całość dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji
  • w międzyczasie nagrzewamy piekarnik
  • foremką do ciastek przygotowujemy odpowiednie porcje/kształty (ja używam jednej, tzw. gwiazdki)
  • gdy temperatura osiągnie 160-180 stopni wkładamy ciasteczka i pieczemy je ok. 15-20 min, aż osiągną złoty kolor

 

 

Z podanego przepisu wychodzi ok. 15-20 ciasteczek, które są doskonałą przekąską nie tylko w drodze.

 

Smacznego

Dominika

Sprawdź także