Niestety, sezon na śliwki praktycznie się skończył, choć jeszcze można je czasami gdzieś kupić. A szkoda, bo dzięki nim można przygotować te minidrożdówki, które są o tyle lepsze od klasycznych, gdyż nie są takie „suche”, jak np. z serem.
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej (typ 550)
- 250 ml mleka
- 60 g cukru
- 50 g masła (rozpuszczonego)
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży instant
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 10 dużych śliwek (każda po przecięciu na pół)
Na kruszonkę:
- 100 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła (zimnego)
Przygotowanie ciasta:
- W ciepłym mleku rozpuść drożdże oraz łyżeczkę cukru. Odstaw na około 10-15 minut do wyrośnięcia.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, pozostały cukier i cukier waniliowy. Następnie dodaj rozpuszczone masło, wyrośnięte drożdże oraz jajko.
- Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. W razie potrzeby możesz dodać odrobinę mąki lub mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Przygotowanie kruszonki:
W misce wymieszaj mąkę, cukier i zimne masło. Zagnieć palcami, aż powstaną małe grudki. Odstaw do lodówki.
Przygotowanie drożdżówek:
- Po wyrośnięciu ciasta, wyłóż je na stolnicę i podziel na 20 równych części.
- Z każdej części uformuj kulkę, a następnie spłaszcz ją na okrąg. Na środku umieść połowę śliwki
- Ułóż drożdżówki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
- Przykryj drożdżówki ściereczką i odstaw na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C (góra-dół).
- Po wyrośnięciu posyp drożdżówki kruszonką.
- Piecz przez 15-20 minut, aż będą złociste.
Jest to doskonała przekąska np. do kawy czy herbaty, która doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Życzę smacznego
Magda