KUCHNIA TRUCKERA – LECZO, ŻE PALCE LIZAĆ (6 PORCJI)

KUCHNIA TRUCKERA – LECZO, ŻE PALCE LIZAĆ (6 PORCJI)

Witam wszystkich kierowców, a zwłaszcza tych, którzy nie bardzo potrafią gotować… Bo sam do nich należę. Ale że jeżdżę już przeszło 4 lata coś już potrafię sobie przygotować, ale raczej w domu przed wyjazdem w trasę. Uważam, że leczo jest proste do zrobienia, a zabrane w słoikach i trzymane w lodówce naprawdę się sprawdza.

 

Składniki na 6 słoików po 0,33 l (klasyczne po surówkach, ogórkach, śledziach)

  • 4 kiełbasy (osobiście preferuję drobiowe)
  • 3-4 duże papryki (najlepiej czerwone i żółte) + 1 papryczka ostra dla wzbogacenia smaku
  • 2 cukinie
  • 2-3 pomidory
  • 2 cebule
  • passata pomidorowa
  • przyprawy (pieprz, czosnek granulowany)

 

 

Przygotowanie

Cebulę wrzucamy do garnka do duszenia „gęsiarki” i podsmażamy na oleju. Gdy się „zeszkli”, ale nie przypali (!!!) dokładamy paprykę i zamykamy pokrywką garnek. Po ok. 15-20 minutach dorzucamy pokrojoną cukinię i pomidory. Dalej dusimy pod przykryciem.  Na ostatnim etapie dodajemy kiełbasę i zalewamy wszystko passatą. Jak wszystko się „zagotuje” doprawiamy według uznania.

 

 

Gdy lekko ostygnie można leczo przekładać do słoików. Powinno wyjść ok. 6, ale w moim przypadku są to maksymalnie 4, bo część dania zjadam od razu. Osobiście mi najlepiej smakuje z chlebem pełnoziarnistym, albo z bagietką czosnkową.

 

Smacznego,

 

Piotrek

Sprawdź także