Witam wszystkich kierowców, a zwłaszcza tych, którzy nie bardzo potrafią gotować… Bo sam do nich należę. Ale że jeżdżę już przeszło 4 lata coś już potrafię sobie przygotować, ale raczej w domu przed wyjazdem w trasę. Uważam, że leczo jest proste do zrobienia, a zabrane w słoikach i trzymane w lodówce naprawdę się sprawdza.
Składniki na 6 słoików po 0,33 l (klasyczne po surówkach, ogórkach, śledziach)
- 4 kiełbasy (osobiście preferuję drobiowe)
- 3-4 duże papryki (najlepiej czerwone i żółte) + 1 papryczka ostra dla wzbogacenia smaku
- 2 cukinie
- 2-3 pomidory
- 2 cebule
- passata pomidorowa
- przyprawy (pieprz, czosnek granulowany)
Przygotowanie
Cebulę wrzucamy do garnka do duszenia „gęsiarki” i podsmażamy na oleju. Gdy się „zeszkli”, ale nie przypali (!!!) dokładamy paprykę i zamykamy pokrywką garnek. Po ok. 15-20 minutach dorzucamy pokrojoną cukinię i pomidory. Dalej dusimy pod przykryciem. Na ostatnim etapie dodajemy kiełbasę i zalewamy wszystko passatą. Jak wszystko się „zagotuje” doprawiamy według uznania.
Gdy lekko ostygnie można leczo przekładać do słoików. Powinno wyjść ok. 6, ale w moim przypadku są to maksymalnie 4, bo część dania zjadam od razu. Osobiście mi najlepiej smakuje z chlebem pełnoziarnistym, albo z bagietką czosnkową.
Smacznego,
Piotrek