Łosoś z patelni to jedno z najprostszych, a zarazem najbardziej smakowitych dań, które można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Bardzo dobrze smakuje np. z brokułem i marchewką. I przygotowuje się go podobnie, jak w przepisie o pstrągu z patelni.
Ryba
Składniki:
3 kawałki filetu z łososia (około 150-200 g każdy)
2 łyżki oliwy z oliwek
świeża natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
sok z połowy cytryny (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Opłucz kawałki ryby pod zimną wodą i osusz je papierowym ręcznikiem.
Posyp łososia solą i pieprzem z obu stron.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
Dodaj kawałki łososia na patelnię skórą do dołu. Smaż przez około 4-5 minut, aż skórka stanie się chrupiąca (dorzuć w międzyczasie pietruszkę).
Delikatnie obróć łososia na drugą stronę i smaż przez kolejne 3-4 minuty, aż ryba będzie dobrze wysmażona, ale nadal soczysta w środku.

Brokuł z marchewką
Składniki:
1 brokuł
2 marchewki
sól do smaku
1 łyżka masła (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Brokuł podziel na małe różyczki.
Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki lub w słupki.
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Dodaj marchewkę i gotuj przez około 3-4 minuty.
Następnie dodaj różyczki brokuła i gotuj przez kolejne 3-4 minuty, aż warzywa będą al dente.
Odcedź warzywa i, jeśli chcesz, wrzuć je z powrotem do garnka, dodaj masło i wymieszaj. Odstaw na bok.
Podanie:
Na talerzu ułóż kawałki smażonego łososia z cebulą, obok połóż brokuły z marchewką. Możesz dodatkowo posypać danie świeżą natką pietruszki oraz dodać pokrojone pomidory i oczywiście dwie ćwiartki cytryny.

Smacznego!
Piotr „Smakosz kuchni”