Żeberka z warzywami na ostro – prosta sprawa i brzuszek pełny na dwa dni

Żeberka z warzywami na ostro – prosta sprawa i brzuszek pełny na dwa dni

Żeberka wieprzowe są jedną ze smaczniejszych części wieprzowiny. Gotowane, pieczone czy smażone, smakują w każdej wersji. Tym razem proponuję przepis na podanie ich na ostro z warzywami.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 300 g mieszanki warzyw (np. marchew, seler, por, zielona fasolka)
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • opcjonalnie: sos scorpion (lub inny ostry sos)

Przygotowanie

  • umyj dokładnie żeberka pod zimną wodą.
  • osusz je papierowym ręcznikiem.
  • natrzyj żeberka solą, pieprzem oraz, jeśli lubisz, jakąś ostrą przyprawą (np. sosem skorpion).
  • możesz je również pozostawić na kilka minut, aby przyprawy lepiej się wchłonęły.
  • na patelni rozgrzej masło.
  • smaż przyprawione żeberka na złoty kolor z każdej strony (około 5-7 minut).
  • pokrój cebulę w pióra i dodaj do żeberek. Smaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
  • dodaj mieszankę warzyw do patelni. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  • dolej trochę wody, aby nie przypalić potrawy i przykryj patelnię.
  • duś na małym ogniu przez około 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzaj, czy nie trzeba dodać więcej wody.
  • gdy żeberka będą miękkie, a warzywa ugotowane, wyłącz ogień.

Podawaj danie z ogórkami konserwowymi.

Smacznego

Piotr „Smakosz kuchni”

Sprawdź także