Żeberka wieprzowe są jedną ze smaczniejszych części wieprzowiny. Gotowane, pieczone czy smażone, smakują w każdej wersji. Tym razem proponuję przepis na podanie ich na ostro z warzywami.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 300 g mieszanki warzyw (np. marchew, seler, por, zielona fasolka)
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- masło do smażenia
- opcjonalnie: sos scorpion (lub inny ostry sos)
Przygotowanie
- umyj dokładnie żeberka pod zimną wodą.
- osusz je papierowym ręcznikiem.
- natrzyj żeberka solą, pieprzem oraz, jeśli lubisz, jakąś ostrą przyprawą (np. sosem skorpion).
- możesz je również pozostawić na kilka minut, aby przyprawy lepiej się wchłonęły.
- na patelni rozgrzej masło.
- smaż przyprawione żeberka na złoty kolor z każdej strony (około 5-7 minut).
- pokrój cebulę w pióra i dodaj do żeberek. Smaż przez kilka minut, aż cebula się zeszkli.
- dodaj mieszankę warzyw do patelni. Wymieszaj wszystko dokładnie.
- dolej trochę wody, aby nie przypalić potrawy i przykryj patelnię.
- duś na małym ogniu przez około 1 godzinę. Co jakiś czas sprawdzaj, czy nie trzeba dodać więcej wody.
- gdy żeberka będą miękkie, a warzywa ugotowane, wyłącz ogień.
Podawaj danie z ogórkami konserwowymi.
Smacznego
Piotr „Smakosz kuchni”