Otyłość występuje u osób, którzy lubią dużo i dobrze zjeść, ale niekoniecznie zdrowo. Leczenie otyłości to przede wszystkim dieta niskoenergetyczna. Posiłki powinny być małe, nie popijane płynami, spożywane 5 razy dziennie, a ostatni z nich wypadać minimum 3 godziny przed snem.
Powinniśmy zrezygnować przede wszystkim z: cukru, miodu, dżemu, ciast, tłustego mięsa i wędlin, tłustego mleka, sera żółtego i topionego smalcu, ostrych przypraw, mocnej herbaty i alkoholu.
Powinniśmy ograniczyć produkty węglowodanowe, takie jak: makaron, jasne pieczywo, potrawy mączne.
W ich miejsce należy natomiast wprowadzić: ryż, drób (bez skóry), ryby (najlepiej dorsze), jaja, chude mleko i twaróg, warzywa i owoce – głównie: ogórki, kapustę, sałatę, pomidory, marchew, buraki, cebulę, jabłka i pomarańcze.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS:
śniadanie: mleko, ciemny chleb, gotowane jaja i paprykę.
drugie śniadanie: ciemny chleb z twarogiem popity sokiem pomidorowym
obiad: sztuka mięsa, ziemniaki, gotowane jarzyny.
podwieczorek: jabłka
kolacja: chleb mieszany z masłem i chudą szynką, ogórek kiszony.