Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami

Gulasz wieprzowy z warzywami jest bardzo smacznym daniem, które cieszy się dużą popularnością. Jest sycące i pełne smaku, a dzięki różnorodności warzyw można dostosować je do własnych upodobań. Dodatkowo, można go przygotować w większej ilości i łatwo odgrzać następnego dnia.

Składniki:

  • 300-500 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 średnia cebula
  • 200 g pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 marchewka
  • 1 średni ogórek kiszony
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1-2 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka
  • Papryka wędzona
  • Kminek (mielony)
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Majeranek

Przygotowanie:

  • Łopatkę wieprzową pokrój w średnią kostkę.
  • Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć mięso i pozwól mu się zrumienić.
  • Nie mieszaj do momentu, aż wyparuje płyn.
  • Kiedy mięso będzie zrumienione, dodaj połowę smalcu oraz pokrojoną cebulę.
  • Smaż przez kilka minut aż cebula zmięknie.
  • Zalej mięso bulionem lub wodą i przełóż do garnka.
  • Dusz pod przykryciem na małym ogniu.
  • Na tej samej patelni, na pozostałym smalcu, podsmaż pieczarki, paprykę i marchewkę, a następnie dodaj je do garnka.
  • Na patelni delikatnie podsmaż paprykę słodką i wędzoną, a następnie również je dodaj do gulaszu.
  • Gdy mięso jest już miękkie, dodaj pokrojone w półtalarki ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw (czosnek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek).
  • Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody, a następnie wlej do gulaszu, aby go zagęścić.

Gulasz wybornie smakuje z ziemniakami, puree, plackiem ziemniaczanym, kaszą, ryżem lub makaronem.

Smacznego!

MC Robert Mariusz

Sprawdź także