Gulasz wieprzowy z warzywami jest bardzo smacznym daniem, które cieszy się dużą popularnością. Jest sycące i pełne smaku, a dzięki różnorodności warzyw można dostosować je do własnych upodobań. Dodatkowo, można go przygotować w większej ilości i łatwo odgrzać następnego dnia.
Składniki:
- 300-500 g łopatki wieprzowej
- 1 łyżka smalcu
- 1 średnia cebula
- 200 g pieczarek
- 1 papryka
- 1 marchewka
- 1 średni ogórek kiszony
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1-2 ząbki czosnku
Przyprawy:
- Sól
- Pieprz
- Papryka słodka
- Papryka wędzona
- Kminek (mielony)
- Ziele angielskie
- Liść laurowy
- Majeranek
Przygotowanie:
- Łopatkę wieprzową pokrój w średnią kostkę.
- Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć mięso i pozwól mu się zrumienić.
- Nie mieszaj do momentu, aż wyparuje płyn.
- Kiedy mięso będzie zrumienione, dodaj połowę smalcu oraz pokrojoną cebulę.
- Smaż przez kilka minut aż cebula zmięknie.
- Zalej mięso bulionem lub wodą i przełóż do garnka.
- Dusz pod przykryciem na małym ogniu.
- Na tej samej patelni, na pozostałym smalcu, podsmaż pieczarki, paprykę i marchewkę, a następnie dodaj je do garnka.
- Na patelni delikatnie podsmaż paprykę słodką i wędzoną, a następnie również je dodaj do gulaszu.
- Gdy mięso jest już miękkie, dodaj pokrojone w półtalarki ogórki kiszone, koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw (czosnek, kminek, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek).
- Mąkę wymieszaj z niewielką ilością wody, a następnie wlej do gulaszu, aby go zagęścić.
Gulasz wybornie smakuje z ziemniakami, puree, plackiem ziemniaczanym, kaszą, ryżem lub makaronem.
Smacznego!
MC Robert Mariusz