Duszony dorsz z koperkiem i czosnkiem, podawany z ziemniakami

Duszony dorsz z koperkiem i czosnkiem, podawany z ziemniakami

Czasami trzeba coś zmienić, a najlepiej dojść do czegoś samemu. Oto przepis na prosty i smaczny obiad z dorsza i ziemniaków z dodatkiem koperku i czosnku. Z tym tylko, że rybę nie smażymy, a dusimy.

Składniki:

  • 450 g dorsza
  • 500 g ziemniaków
  • 1 pęczek natki kopru
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
  • 1 szklanka bulionu rybnego lub warzywnego (możesz użyć wody)

Przygotowanie:

  • Dorsza umyj pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na porcje (jeśli to konieczne).
  • Przygotuj aromatyczną bazę: czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Natkę kopru umyj, osusz i posiekaj.
  • W dużym naczyniu (najlepiej szerokim garnku lub patelni z przykrywką) rozgrzej oliwę z oliwek (jeśli używasz).
  • Dodaj pokrojonego dorsza i posyp go solą, pieprzem oraz pieprzem cytrynowym z obu stron.
  • Włóż posiekany czosnek i koperek do naczynia.
  • Wlej bulion rybny lub warzywny (lub wodę), tak aby przykryło rybę. Przykryj naczynie pokrywką.
  • Duś na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż dorsz będzie dobrze miękki i łatwo będzie się rozdzielał widelcem.
  • W międzyczasie ugotuj ziemniaki.

Podanie:

Gotowego dorsza delikatnie przełóż na talerze, polej sosem powstałym podczas duszenia i posyp świeżym koperkiem. Dołóż na talerz ziemniaki i ulubioną sałatkę, np. kiszoną kapustę.

Smacznego!

Piotr „Smakosz kuchni”

Sprawdź także