Czasami trzeba coś zmienić, a najlepiej dojść do czegoś samemu. Oto przepis na prosty i smaczny obiad z dorsza i ziemniaków z dodatkiem koperku i czosnku. Z tym tylko, że rybę nie smażymy, a dusimy.
Składniki:
- 450 g dorsza
- 500 g ziemniaków
- 1 pęczek natki kopru
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: pieprz cytrynowy, sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek (opcjonalnie)
- 1 szklanka bulionu rybnego lub warzywnego (możesz użyć wody)
Przygotowanie:
- Dorsza umyj pod zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na porcje (jeśli to konieczne).
- Przygotuj aromatyczną bazę: czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Natkę kopru umyj, osusz i posiekaj.
- W dużym naczyniu (najlepiej szerokim garnku lub patelni z przykrywką) rozgrzej oliwę z oliwek (jeśli używasz).
- Dodaj pokrojonego dorsza i posyp go solą, pieprzem oraz pieprzem cytrynowym z obu stron.
- Włóż posiekany czosnek i koperek do naczynia.
- Wlej bulion rybny lub warzywny (lub wodę), tak aby przykryło rybę. Przykryj naczynie pokrywką.
- Duś na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż dorsz będzie dobrze miękki i łatwo będzie się rozdzielał widelcem.
- W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
Podanie:
Gotowego dorsza delikatnie przełóż na talerze, polej sosem powstałym podczas duszenia i posyp świeżym koperkiem. Dołóż na talerz ziemniaki i ulubioną sałatkę, np. kiszoną kapustę.
Smacznego!
Piotr „Smakosz kuchni”