Wielu z nas gulasz po węgiersku od razu kojarzy z plackami po węgiersku. Może i słusznie, niemniej to sycące danie można podawać również z ziemniakami, kopytkami lub pieczywem. I co ważne odpowiednia ilość składników zapewni nam pożywny obiad przynajmniej na dwa dni. Choć oczywiście można go również jeść na kolację.
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej lub szynki
100 g boczku
1 duża cebula
2 średnie marchewki
2-3 papryki
3-4 łyżki smalcu
4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka suszonego czosnku lub kilka ząbków drobno posiekanych
ok. litr gorącego bulionu lub rosołu
2-3 listki laurowe
3-5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
250 g pieczarek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki

Przygotowanie:
Mięso pokroić w kostkę o boku ok. 2 cm.
Boczek pokroić w małą kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
Marchewkę obrać i pokroić na plasterki.
Paprykę pokroić w dużą kostkę.
W szerokim garnku rozgrzać łyżkę smalcu, dodać boczek i cebulę, a następnie zeszklić cebulę.
Dodać drugą łyżkę smalcu, wrzucić marchewkę i paprykę, i mieszając podsmażać wszystko przez kilka minut.
Na oddzielnej patelni rozgrzać 2 łyżki smalcu i obsmażyć kawałki mięsa. Doprawić je solą i pieprzem, a następnie przenieść do garnka z warzywami.
Zawartość garnka doprawić mieloną papryką oraz, jeśli mamy, czosnkiem niedźwiedzim.
Wlać gorący bulion (lub rosół) w takiej ilości, aby zakryło składniki. Dodać ziele angielskie i listek laurowy, przykryć i dusić na małym ogniu przez około 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz podsmażone na złoto pokrojone pieczarki.
Na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i chwilę podsmażyć, mieszając.
Przełożyć zasmażkę do garnka, dokładnie wymieszać i zagotować.
Podanie:
Podawać z białym pieczywem, ziemniakami, makaronem, plackami ziemniaczanymi lub kopytkami.
Smacznego!
Mc Robert Mariusz