Moi Drodzy,
Nie pierwszy raz podaje przepis na tym portalu, ale być może jeszcze nie wszyscy mnie kojarzą wiec krótko o sobie. Od 9 lat pracuję w transporcie międzynarodowym i jestem tzw. busiarzem.
O tym, co Piotra w życiu „kręci” można było poczytać w tym materiale
Pragnę jednak zaznaczyć, że generalnie jem jak prawdziwy kierowca, czyli na bogato i nie oszczędzam na przyprawach, co nie wszystkim może przypaść do gustu.
Ale nie zamierzam nic pod ty względem zmieniać i tak też wygląda dzisiejsza moja propozycja.
Składniki:
- 400 g kapusty kiszonej
- 2 sztuki marchewki
- 1 sztuka pietruszki
- 3 sztuki ziemniaków
- boczek
- biała kiełbasa
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek
- trochę suszonych warzyw
Przygotowanie:
- Na początku przygotuj wszystkie składniki.
- Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki również obierz i pokrój w większą kostkę.
- Na patelni podsmaż pokrojony boczek z białą kiełbasą oraz cebulką, aż się zrumieni.
- Do garnka dodaj podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą, następnie wrzuć pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki.
- Zalej wszystko wodą i dodaj przyprawy: pieprz, sól, majeranek oraz trochę suszonych warzyw.
- Gotuj przez 15 minut, aż warzywa będą lekko miękkie.
- Po tym czasie, dodaj kapustę kiszoną do garnka.
- Gotuj wszystko razem jeszcze przez kilka minut.
Po ugotowaniu kapuśniak należy podawać na gorąco.
I przy okazji jedna uwaga. Wiele osób myli klasyczny kapuśniak z tzw. kwaśnicą, ale do niej dodaje się wędzone żeberka.
Smacznego!
Piotr „Smakosz kuchni”