Kapuśniak z boczkiem, białą kiełbasą i warzywami

Kapuśniak z boczkiem, białą kiełbasą i warzywami

Moi Drodzy,

Nie pierwszy raz podaje przepis na tym portalu, ale być może jeszcze nie wszyscy mnie kojarzą wiec krótko o sobie. Od 9 lat pracuję w transporcie międzynarodowym i jestem tzw. busiarzem.

O tym, co Piotra w życiu „kręci” można było poczytać w tym materiale

Pragnę jednak zaznaczyć, że generalnie jem jak prawdziwy kierowca, czyli na bogato i nie oszczędzam na przyprawach, co nie wszystkim może przypaść do gustu.

Ale nie zamierzam nic pod ty względem zmieniać i tak też wygląda dzisiejsza moja propozycja.

Składniki:

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 2 sztuki marchewki
  • 1 sztuka pietruszki
  • 3 sztuki ziemniaków
  • boczek
  • biała kiełbasa
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek
  • trochę suszonych warzyw

Przygotowanie:

  • Na początku przygotuj wszystkie składniki.
  • Marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki również obierz i pokrój w większą kostkę.
  • Na patelni podsmaż pokrojony boczek z białą kiełbasą oraz cebulką, aż się zrumieni.
  • Do garnka dodaj podsmażony boczek z kiełbasą i cebulą, następnie wrzuć pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki.
  • Zalej wszystko wodą i dodaj przyprawy: pieprz, sól, majeranek oraz trochę suszonych warzyw.
  • Gotuj przez 15 minut, aż warzywa będą lekko miękkie.
  • Po tym czasie, dodaj kapustę kiszoną do garnka.
  • Gotuj wszystko razem jeszcze przez kilka minut.

Po ugotowaniu kapuśniak należy podawać na gorąco.

I przy okazji jedna uwaga. Wiele osób myli klasyczny kapuśniak z tzw. kwaśnicą, ale do niej dodaje się wędzone żeberka.

Smacznego!

Piotr „Smakosz kuchni”

Sprawdź także